Predškolci
11.10.2016.

Zdravstvene preporuke za mališane u vrtiću

Dete mora sticati imunitet ali, kad su u pitanju zarazne bolesti, njihovo širenje i učestalost treba svesti na najmanju meru

S polaskom deteta u jaslice ili vrtić, roditelji se prvi put susretnu i s preporukama koje su više manje iste u svim vrtićima, a kojima se želi što je više moguće decu očuvati od bolesti koje su u toj dobi i zbog boravka u zajednici učestale. Viroze, upale, boginje, od tih i drugih infekcija dete ne možete zaštiti u potpunosti niti je to namera zdravstvenih preporuka. Dete mora sticati imunitet, no, kad su u pitanju zarazne bolesti svakako da njihovo širenje i učestalost oboljevanja u vrtiću treba svesti na najmanju meru. Zato se od roditelja očekuje da poštuju zdravstvene preporuke koje propisuje vrtić koji pohađa njihovo dete, a sve kako bi se očuvalo njegovo kao i zdravlje druge dece.

Često se, naročito kod dece u jaslicama dogodi da se razbole odmah nakon završetka prvog nedelje prilagodbe. Sazrevanjem imunološkog sistema kod dece dolazi do stvaranja prirodne aktivne otpornosti na infekciju. Zdravstvena zaštita deteta mora biti stalna, kako u vrtiću tako i od strane službi za zaštitu zdravlja deteta. Uočavanje bolesti kod deteta koje polazi vrtić zahteva njegovu izolaciju iz kolektiva i provođenje uspešnog lečenja kod kuće.

Kad dete treba ostati kod kuće?   

Temeljna je preporuka da ako dete pokazuje jedan ili više znakova bolesti, treba svakako ostati kod kuće. Ti znakovi uključuju povišenu telesnu temperaturu, neobičajene mrlje i kožne osipe, osim ako se ne radi o ograničenom pelenskom osipu. Dete ostavite kod kuće i ako ima proliv ili povraća, ako ima zauške svrab ili ima znakove drugih nametničkih bolesti. Otežano ili ubrzano disanje, konjuktivitis, ukočeni vrat, upaljeno grlo ili poteškoće kod gutanja, zarazni kožni osipi kao što su na primer ovčje boginje, ospice, sve su to takođe znakovi bolesti zbog kojih dete nije spremno da pohađa vrtić. U svakom će vam vrtiću izričito navesti pravilo da dete koje dođe s nekim od ovih simptoma, taj dan ne može biti primljeno u vrtić.

Ostavljanje dece kod kuće kad su bolesna, najbolji je način sprečavanja širenja zaraznih bolesti. Ako dete ostane zbog određene bolesti kod kuće, preporuka je da o tome obavestite vrtić, pogotovo ako se radi o zaraznoj bolesti. Decu koja se razbole u vrtiću, nastoji se što pre poslati kući. Roditelji deteta koje pokazuje neki od simptoma bolesti osoblje vrtića kontaktira telefonom i zamoli da dođu što pre po dete.

S antibiotikom u vrtić?

Roditelji čija su deca pohađala vrtić iz isukstva već znaju da se ne toleripe dolazak deteta koje prima antibiotik.Ako dete prima antibiotik znači da je bolesno i da treba ostati kod kuće. Za decu koja su zbog bolesti izostajala iz vrtića, treba dostaviti lekarsku potvrdu o obavljenom zdravstvenom pregledu. 

Zaštita od zaraznh bolesti

Radi zaštite od zaraznih bolesti vrtići prate zdravstveno stanje dece u vrtiću, odnosno njihov tok bolesti i razloge izostajanja. Svaki dan sprovode pri dolasku dece u vrtić trijažu, odnosno upute decu na lekarski pregled i lečenje, ukoliko je dete bolesno. Posebna pažnja posvećuje se podučavanju dece o ličnoj higijeni. Svakodnevna izmena informacija između vaspitača i roditelja o zdravstvenom stanju deteta pomaže u sprečavanju, ranom otkrivanju i nadzoru nad bolestima.

izvor: zena.rtl.hr

foto:medilek-tim.rs, mojpedijatar.co.rs, text.mk

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno