Predškolci
25.09.2016.

Skriveni kvaliteti introvertne dece

Škole i pedagozi moraju se bolje prilagoditi i introvertnim učenicima, kako bi oni imali jednake izglede za uspeh

Do nedavno, introvertne osobe smatrane su stidljivima ili nesretnima, ali danas su sve više poznate njihove prednosti. Susan Cain, autorka knjige "Tihi: Moć introvertiranih u svetu koji ne prestaje pričati," jedna je od najaktivnijih "zastupnika" introvertnih osoba a njen govor na TED konferenciji odgledan je 14 milijona puta na Youtubeu.

Sada je napisala novu knjigu o introvertnoj deci i tinejdžerima: "Tiha moć: Skrivene snage introvertiranih." Njena poruka je - introvertnost nije osobina koju treba prevazići, već je treba prihvatiti i uvažavati.

Šta je introvertno dete? U intervjuu za Wašington post, Susan objašnjava da je to dete koje uživa u samoći ili voli mirnije aktivnosti i druženje s po jednim bliskim prijateljem. Glasne aktivnosti kao da im iscrpe baterije. Naglašava da introvertnost nije isto što i stidljivost - stidljive osobe strahuju od osude okoline, introvertni ne.

Kako podsticati introvertnu decu?
Roditelj treba da se trudi da ih bolje razume. Za početak, treba shvatiti da takva deca imaju drugačiji nervni sklop, koji ih čini osetljivijima na madražaje iz okoline. Kada se žele povući od galame i gužve, verovatno je njihov organizam preplavljen utiscina.

Školski dan za njih može biti iscrpljujući i treba im vremena da obnove snagu kad se vrate kući, pa će težiti tišini i samoći.

Kako društvene mreže utiču na introvertnu decu?
S jedne strane, pomažu im da komuniciraju bez odlaska na bučna mesta. S druge strane, 24-satno pristustvo vršnjaka preko interneta može biti iscrpljujuće. Roditelji treba da im pomognu da nauče kako razlikovati važno od nevažnog kada su online.

Susan Cain ističe i da se škole i pedagozi moraju bolje prilagoditi različitim mogućnostima introvertnih učenika, kako bi oni imali jednake šanse za uspeh.

"Većina introvertnih ljudi imali su vrlo teška iskustva odrastajući u ekstrovertnom društvu, uvek osećajući da su u raskoraku s očekivanjima okoline," kaže ona. Naročito im teško pada grupni rad, koji današnji obrazovni sistem sve više potencira. "Samoća je jedan od najbržih puteva ka umovanju i razvijanju talenata," poručuje ona.

izvor: roditelji.hr

foto: quietrev.com, todaysparent.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno