Predškolci
17.08.2016.

Pripazite šta govorite pred malom decom

Iako se ponekad čini da vas klinci ne slušaju jer su zaokupljeni svojim poslom, budite sigurni da su nakon navršene četvrte godine života slučajnim slušanjem vaših razgovora upili puno više nego što mislite.

Je li vam se ikada dogodilo da vas je vaš mališan „odao“ u vrtiću, ili pak prepričao neku neugodnu situaciju za koju niste želeli da zna vaša okolina? Ako još nije, verovatno ćete to doživeti barem jednom.

Dečja iskrenost i sreća zaista su neprocjenjivi, ali jako je važno i na pravilan način naučiti što se kome priča, a kome ne, to više jer ako već u početcima dete počnete navikavati na tajne, ko zna šta će s vremenom pećutatii vama.

Upravo je zato jako važno da roditelj nauči kada i šta može pričati pred detetom. Iako se ponekad čini da vas klinci ne slušaju jer su zaokupljeni svojim poslom, budite sigurni da su nakon navršene četvrte godine života slučajnim slušanjem vaših razgovora upili puno više nego što mislite.

Stoga nikada ne pričajte pred njima ono što ne želite da oni prenesu dalje, jer rečenica poput “Joj, ona Matijina mama je nepristojna, ne zna se ni pozdraviti“ vrlo se lako može naći u vrtićkoj komunikaciji već sledeće jutro kada vaš mali brbljavac vidi Matijinu mamu.

To ne znači da trebada krijete nešto od dece, no redukcija informacija koje im prenosite svakako neka vam bude na pameti kada se raspričate s prijateljicom koja je sa svojim detetom došla na igranje.

S druge strane, nije dobro redukovati sve. Važne informacije poput dolaska nove bebe, selidbe, razvoda, bolesti ili smrti u porodici jako su važne, pa ih svakako treba iskreno i dećjem uzrastu prilagođeno komunicirati sa njima.

izvor: pitajmamu.hr

foto: mothering.com, motherscircle.net

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno