Predškolci
07.08.2016.

Na koji način društvene mreže utiču na devojčice?

U novoj studiji istraživali su efekte dva faktora koji utiču na razvoj poremećaja ishrane kod devojčica. U istraživanju je učestvovala grupa od 248 devojčica uzrasta od 12 do 19 godina

Novo istraživanje provedeno na Univerzitetu Haifa je pokazalo da što više vremena devojčice provedu na Facebooku, veći je rizik od poremećaja ishrane poput anoreksije, bulimije i preteranih dijeta.

Istraživanje su proveli profesori Yael Latzer, Ruth Katz i Zohar Spivak sa Fakulteta društvenih i zdravstvenih nauka na Univerzitetu Haifa. Ispitali su efekte dva faktora koji utiču na razvoj poremećaja ishrane kod devojčica. U istraživanju je učestvovala grupa od 248 devojčica uzrasta od 12 do 19 godina.

Njihov zadatak je bio da daju informacije o tome koliko vremena gledaju televiziju i surfuju internetom. Kasnije je zatraženo da kažu koliko televizijskih emisija redovito prate. Devojčice su takođe odgovorile na pitanja o njihovim načinima mršavljenja, o bulimiji, koliko su zadovoljne fizičkim izgledom i o uopšte o pogledu na ishranu.

Rezultati su pokazali da što više vremena devojčice provode na Facebooku, češće pate od bulimije, anoreksije, nezadovoljnije su svojim izgledom, pogrešno se hrane i češće su na različitim dijetama.

Previše provedenog vremena online je pokazalo iste tendencije, ali se manifestovalo u manje vrsta poremećaja prehrane. Veća izloženost modnim sadržajima na internetu znači i veći rizik da devojčice obole od anoreksije. Slična veza je uočena između "žute štampe" na internetu i problema s prehranom kod devojčica u razvoju.

izvor: klokanica.24sata.hr

foto: blog.visr.co

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno