Predškolci
18.07.2016.

Kada vam dete može pomagati u kućnim poslovima?

Mala deca rado učestvuju iz potrebe za samostalnošću, želje za igrom, istraživanjem i oponašanjem odraslih i bez problema mogu odneeti papiriće u smeće i pospremiti igračke

Koliko roditelja, kada žele mir da bi završili obveze po kući, postave svoje dete ispred televizora i mole se da crtani film traje što duže kako bi u miru mogli oprati veš, obrisati prašinu, ukratko obaviti veliki dio kučnih poslova.

Smatra se da dete dok je malo, počevši čak od njegove druge godine, treba korak po korak biti uključivano u poslove vezane uz kuću. Za dete je najbolje ako ga pokušate uključiti u poslove koje radite, znači ako je potrebno nešto odneti do smeća, zamolite dete da to učini. Dakle, da ne bude zabune, ne treba od deteta napraviti robota, ali treba ga naučiti odgovornosti.

Na primer, ako se vaše dete igralo s igračkama i posle mu je dosadilo, pokušajte mu objasniti da ono treba pokupiti te igračke, odnosno da nećete vi to uraditi za njega. Preporučuje se rad s detetom već od druge godine, odnosno da s njim u početku prođete one najjednostavnije stvari od nošenja papirića u smeće do pospremanja igračaka.

Osim što svoje dete učite odgovornosti i obvezama vi ujedno sudelujete u najvećoj mogućoj meri u njegovom vaspitanju, misleći pritom kako to ne radi niti televizija niti neko drugi, nego baš vi kroz te svakodnevne stvari komunicirate sa svojim detetom i ujedno ga učite određenim stvarima u životu. Te sitnice poput čišćenja ne treba podcenjivati ​​ni zanemarivati, jerr ga na taj način učite odgovornosti i podeli kućnih poslova i njegovim zaduženjima koje treba da poštuje. 

izvor: klokanica.24sata.hr

foto: storganizationblog.com, mylongtable.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno