Predškolci
13.05.2016.

Deca ostaju niska zbog nedostatka hormona

Do početka puberteta deca dostignu 85 odsto konačne visine. Od adolescencije, u kojoj dolazi do ubrzanog rasta, ne treba previše očekivati, upozoravaju stručnjaci, jer u ovom periodu mogu da narastu još samo oko 15 do 20 centimetara. Veliku ulogu u ovom procesu ima hormon rasta koji luči hipofiza, i ako ga nema dovoljno u organizmu u dečjem uzrastu, primetno je usporavanje ili čak i potpuni zastoj u rastu.

Koliko će neko dete prosečno da poraste može lako da se izračuna, ako se saberu visina oca i majke, a dobijeni zbir podeli sa dva. Za dečake ovom broju treba dodati, a za devojčice oduzeti 6,5 centimetara. To je tzv. očekivana visina u zavisnosti od visine roditelja. Da li će dete i dostići prosečnu visinu, može lako da se prati na karti rasta još od rođenja.

- U prvoj godini dete poraste od 22 do 25, u drugoj 12, a u trećoj osam centimetara - kaže dr Radmila Kosić, načelnica pedijatrijske službe Doma zdravlja Zvezdara i potpredsednica udruženja osoba sa nedostatkom hormona rasta i niskim rastom HORAST. - Zatim, do početka puberteta godišnje dobije od četiri do šest centimetara.

Telesna visina prati se na sistematskim pregledima do završetka školovanja. Ukoliko rast nekog deteta nije u skladu sa prosečnim vrednostima za pol i uzrast, trebalo bi da se uputi na pregled kod endokrinologa.

Nizak rast može da bude fiziološki, kada je genetski i konstitucionalno uzrokovan, ili patološki, usled nedostatka hormona rasta, smanjenog lučenja hormona štitaste žlezde, Tarnerovog sindroma kod devojčica, hroničnih bubrežnih bolesti, teških oblaka astme ili urođenih srčanih mana.

- Polazak deteta u školu je idealno vreme da se otkrije zbog čega dete zaostaje u rastu - objašnjava dr Kosić. - Iskustvo pokazuje da se roditelji za pomoć i savet obraćaju lekarima tek kada dete uđe u pubertet oko 12,5 godina, kada izostane očekivani ubrzan rast. Do tog doba je već propušteno dragoceno vreme.

Uzrok koji je usporio rast deteta može da se odredi na osnovu brojnih dijagnostičkih metoda. Rade se testovi iz krvi, standardna krvna slika, vrednosti šećera, hormoni štitaste žlezde i nadbubrega u krvi. Na osnovu ovih rezultata endokrinolog određuje u kom pravcu treba da se rade dalja ispitivanja.

- Standard za procenu koštane zrelosti tela je radiografija leve šake i doručja, a magnetna rezonanca i skener glave se rade da bi se isključile anomalije mozga ili tumorski procesi - navodi dr Kosić. - Dokazivanje nivoa hormona rasta radi se isključivo u bolnici, na osnovu dva testa, i ako se utvrdi da je to uzrok, kontrole se rade na od četiri do šest meseci.

Trenutno je na terapiji hormonom rasta oko 500 dece u Srbiji, a procenjuje se da ih, pod drugom dijagnozom, ima dva do tri puta više. Ova terapija se primenjuje kao potkožna injekcija, koja se daje svako veče pre spavanja. Igla kojom se ubrizgava je veoma tanka, oštra i obložena silikonom, tako da davanje hormona rasta ne boli.

- Dužina trajanja terapije i doza zavise od indikacije - objašnjava dr Kosić. - U slučaju kada ga organizam ne proizvodi dovoljno, uzimanje je doživotno. Hormon rasta, naime, ima značajnu ulogu i u odraslom dobu, učestvuje u metabolizmu ugljenih hidrata i masti, utiče na kvalitet kose i kože, koncentraciju i koordinaciju. Treba imati na umu da nizak rast nije estetski nego, pre svega, zdravstveni problem.

KAKO DA IZMERITE PROSEČNU VISINU DETETA
Uzrast Dečaci Devojčice

2 82 80
3 88 87
4 95 94
5 101 100
6 106 105
*visina je izražena u centimetrima

Izvor: novosti.rs

foto: mojpedijatar.co.rs, b92.net

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno