Predškolci
14.04.2016.

Zašto je dobro da deca dele sobu?

Ako imate više od jednog deteta sigurno ste se zapitali da li da ih stavite u jednu sobu ili je potrebno da pregrađujete, dograđujete ili možda menjate stan kako biste im omogućili zasebne sobice. Evo nekih dobrih razloga zašto je dobro da decu smestite zajedno:

Sigurnost
Verovatno prva stvar na listi svakog deteta koje ima brata ili sestru u sobi je da se oseća sigurno. Deca koja dele sobu bolje i mirnije spavaju upravo jer znaju da nisu sami, a iz istog razloga lakše se uspavaju ukoliko se probude u toku noći.

Komunikacija
Iz zajedničke sobe se čuje smeh, glasovi, razgovori. Deca uživaju u međusobnom društvu i dele tajne. Mogu da pričaju o svemu, mogu da čitaju zajedno, slušaju muziku, igraju. Najvažnija stvar je da su zajedno.

Zbližavanje
Konstantna komunikacija i svo vreme koje provode zajedno neizbežno zbližavaju decu. Oni nisu samo braća i sestre već se upoznaju mnogo bolje pa postaju i najbolji prijatelji. Opušteni su međusobno i imaju dovoljno prostora za njihove stvari i razgovore.

Deca vole da su zajedno
Deca koja su od malena zajedno u sobi ni ne znaju da postoji druga opcija. Njima ne smeta da budu zajedno, oni uživaju u zajedničkom društvu. Igraju se, zabavljaju, smeju se zajedno.

Rešavanje konflikta
U zajedničkoj sobici neizbežno dolazi i do sukoba, problemi sigurno naiđu, ali deca ne mogu da pobegnu jedo od drugog. Pošto su zajedno, moraju da nađu rešenje što pre. Tako nauče šta znači kompromis, pronalaženje rešenja koje svima odgovara, pomaganje jedno drugom. Ovde nema mesta za sebičnost. Važna lekcija koju nauče je da se u životu ne vrti sve oko jedne osobe.

Saosećanje
Deca koja dele sobu brzo nauče da osete raspoloženje i osećanja onog drugog, da prepoznaju ljutnju, sreću ili strah. Ovo ih učiji empatiji i saosećanju. Ona ovako nauče da uteše i pomognu jedno drugom, čak i bez pomoći roditelja.

Poštovanje
Dete koje mora da deli stvari i prostor sa bratom ili sestrom nauči da mora da poštuje osobu pored sebe i sve ono što joj pripada. Isto tako shvati i da poštovanje mora da se zasluži korektnim ponašanjem prema drugom.

Čvrst san
Dete koje spava pored malog deteta koje plače ili pored (pred)tinejdžera koji kasnije ide u krevet prilike navedu na čvrst san. Detetu tako neće smetati raznorazni zvuci u kući, što je veoma pozitivno za roditelje.

Lakše je
Čitanje priče svoj deci istovremeno. Jedno mesto za sve dečije stvari i manje kupovine igračaka jer znate da je prostor ograničen! Naravno da je tako bolje i lakše. Osim toga, ovo ih uči kako da dele ne samo zajednički prostor već i stvari sa drugom osobom.

Jeftinije je
Poštedećete sebe finansijskog troška renoviranja i sačuvaćete živce ako decu stavite u istu sobu.

I roditelji su srećniji
Kada jednom stavite decu zajedno u sobu biće vam čudna i sama pomisao na to da ih razdvojite. Kada znate da su zajedno i vi mirnije i spokojnije spavate znajući da tu oni tu jedno za drugo.

izvor: najboljamamanasvetu.com

foto: babble.com, amazinginteriordesign.com, homebyhank.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno