Predškolci
23.03.2016.

Šta uraditi ako je dete progutalo nešto?

Vaše malo dete, a ponekad i starije dete može progutati igračke, končice, dugmiće, delove kostiju, drveta, stakla, magnete, baterije i druge strane predmete. Ovi predmeti, uglavnom prođu kroz ograne za varenje tokom 24 do 48 sati i ne izaziva nikakvu štetu. Ali problemi nastaju kada se ti predmeti zaglave duže vreme, i oštećuju ili sadrže korozivne materije.

Da li da se zabrinete kada vaše dete proguta stvari?
Deca mogu progudati male predmete veoma brzo. Obično, takvi predmeti prođu kroz creva ne uzrokujući nikakve probleme. Ponekad, predmeti se zaglave uzrokujući ozbiljne probleme.

Šta da uradite ako je vaše dete progutalo nešto?
Odmah odvedite svoje dete kod doktora, ukoliko pretpostavljate da je progutalo bateriju ili nešto oštro. Ukoliko sumnjate da je vaše dete progutalo nešto metalno (novcić npr.), najbolje je otići kod doktora. Ako je vaše dete progutalo nešto malo što nije oštro (npr. plastičnu perlu), nije neophodno da ga odvedete kod doktora istog trena. Pozovite vašeg doktora ukoliko se kod deteta jave neki od ovih simptoma: povraćanje, balavljenje, nedostatak apetita, bol u stomaku, kašalj, ili teško disanje.

Ponekad se predmeti zaglave u dušniku, ne uzrokujući nikakve simptome. Vaše dete treba odvesti doktoru u toku 24 časa, čak i kada se čini da je sasvim dobro.

Šta će doktor uraditi?
Prvu stvar koju će učiniti jeste pokušaj otkrivanja šta je vaše dete progutalo. Postoji mogućnost da će vaše dete snimati i pomoću rengena utvrditi gde se nalazi zaglavljeni predmet. Doktor može koristiti specijalne instrumente kojima proverava da li je dušnik prohodan.

U zavisnosti gde se nalazi predmet, doktor će pokušati da ga izvadi ili pokrene prema donjim delovima digestivnog sistema. Većina predmeta koja dođe u donji deo stomaka, izbacuje se putem stolice.

Vaš doktor može tražiti ponovo snimanje rengenom nakon nekoliko dana, da bi se uverio da je predmet uklonjen. On ili ona će vas uputiti da pažljivo posmatrate dete zbog uočavanja određenih simptoma. Takođe, može zatražiti od vas da proveravate stolicu deteta, radi pronalaska progutanog predmeta.

Kada zvati profesionalca?
Ukoliko je vaše dete progutalo bateriju, odmah kontaktirajte vašeg doktora, cak i kada dete nema nekih simptoma. Doktor će odmah zatražiti snimanje rengenom da bi pronašli tačnu lokaciju baterije i da bude siguran da neki deo nije zaostao u digestivnom sistemu.

Ako je dete progutalo nešto oštro, kao što je komad stakla ili iglu za šivenje kontaktirajte vašeg doktora čak i ako dete nema simptoma. Oštri predmeti mogu oštetiti jednjak, želudac ili creva.

Ako je dete progutalo gladak predmet, kao što je novčić ili manji kamen, i nema simptoma, kontaktirajte vašeg doktora koji ce odlučiti šta je najbolje dalje učiniti. Mozda ćete sačekati da premdet prođe sam kroz digestivni sistem. Ako više od 24 do 48 sati prođe i predmet ne izađe putem stolice ili ako se jave neki simptomi kod deteta, obavezno zovite doktora.

Kako sačuvati dete od gutanja predmeta?
Držite male predmete, naročito one koji su oštri i baterije, što dalje od deteta. Ne dozvoljavajte da se dete igra sa igračkama koje imaju pokretljive delove koje može otkinuti i progutati. Budite sigurni da starija deca čuvaju svoje male igračke daleko od vašeg malog deteta.

izvor: mamaibeba.net

foto: pinterest.com, mamaibeba.net

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno