Predškolci
16.02.2016.

Ishrana mališana sa slabijom krvnom slikom

Mislite ili znate da vaše dete ne jede dovoljno hrane bogate gvožđem? Ako vam je bilo kakva uteha, niste jedini roditelj kojeg to brine. Da se deca pitaju, mogli bi živeti od pica, viršli, prženih krompirića, slatkiša i grickalica…

Iako treba deci dopustiti s vremena na vreme i te slasne radosti, uravnotežena ishrahrana puna neophodnih vitamina, minerala, proteina, ugljenih hidrata i zdravih masnoća, ključna je za pravilan i fizički, ali mentalni razvoj. Bez dovoljnih količina gvožđa deca mogu pretrpjeti ozbiljan zaostatak u rastu i razvoju.

Naime, gvožđe je sastavni deo hemoglobina, koji se nalazi u crvenim krvnim zrncima ili eritrocitima, a koji je odgovoran za prenos kiseonika do svake ćelije u organizmu. Bez gvožđa ni jedan organizam ne može normalno funkcionisati.

Verovatno većina roditelja kad pomisli na hranu bogatu gvožđem pomisli na spanać i crveno meso, no to je samo deo hrane koja sadrži veće količine gvožđa, a koju deca od šest meseci, godinu, godinu i po na dalje mogu konzumirati.

Orašasti plodovi
Kombinujte pistaće, orahe, bademe, indijske oraščiće i druge slične orašaste plodove jer su bogati gvožđem, proteinima, omega-3 masnim kiselinama. Ako ih deca ne žele jesti same kao grickalice, stavite ih u razna jela i poslastice koje će rado pojesti.

Zeleno lisnato povrće
Većina dece ne voli zeleno povrće iz jednog jednostavnog razloga – jer je zeleno… Spanać i kelj veoma su bogati gvožđem pa ih pokušajte uvrstiti u ishranu dece – kamuflažom. Spremite ih u obliku guste supe, variva, pomešajte sa mesom…

Osim kelja i spanaća nemojte zaboraviti na zelenu salatu, blitvu, kupus koji su isto bogati ne samo gvožđem, nego i drugim potrebnim vitaminima i mineralima…

Jaja
Kuvana, pržena ili spremljena na bilo koji drugi način bogata su gvožđem. Kuvana se mogu se vrlo rano uključiti u ishranu beba u obliku kašica, žumanac od šestog meseca starosti. Jaja se smatraju jednom od najboljih hrana za bebe i decu.

Crveno meso
Mnoge porodice sve manje konzumiraju crveno meso, pa time deci uskraćuju vrlo važan izvor gvožđa. Meso koje je bogato gvožđem je jagnjetina, svinjetina, sve vrste goveđeg mesa i džigerica. Redovna konzumacija crvenog mesa vrlo je važna za zdravlje dece i dovoljan unos gvožđa.

Žitarice i pahuljice za mleko
Idealno bi bilo kada bi dete želelo jesti kašu spremljenu od integralnih zobenih i/ili ječmenih pahuljica, zatim kašu od prosa kuvanu na mleku… Pojedine pahuljice namenjene za decu koje su industrijski prerađene od renomiranih proizvođača u sebi sadrže u sebi gvožđe. No, potrebno je obratiti pažnju za celokupni sastav tih vrsta žitarica, zbog većih količina šećera, veštačkih zaslađivača i masnoća. Pažljivo čitajte deklaracije.

Mahunarke
Grašak, soja i leblebije bogati su gvožđem, dok su mahune i grašak bogati vitaminom C, koji je potreban za bolju apsorpciju gvožđa u organizam. Količina od jedne šoljice na dan spomenutih mahunarki trebalo bi da sadrži i do 4 mg gvožđa.

Citrusno voće
Limun, limeta, narandža i grejp bogati su vitaminom C koji je vrlo važan za apsorpciju gvožđa u organizam.

Brokoli
Još jedno zeleno i verojatno vrlo nepopularno povrće kod većine dece, no vrlo je bogato gvožđem, antioksidansima, vlaknima, te drugim mineralima i vitaminima. Jedna šoljica brokolija dnevno zadovoljiće detetove potrebe za gvožđem.

Sušeno voće i semenke
Sušeno voće kao što su grožđe, sušene kajsije, šljive te koštice od bundeve bogate su gvožđem i deca ih rado jedu. Oko 30 grama tih namirnica dnevno trebalo bi zadovoljiti dnevne potrebe dece za gvožđem.

Riba
Losos, bakalar, pastrmka i druge ribe bogate su gvožđem ali i drugim vrlo zdravim nutritivnim sastojcima, te se kod dece preporučuje konzumacije ribe dva puta nedeljno.

izvor: zena.hr

foto: childteaching.com, sureviagra.com, trainasp.com.au, garudacreations.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno