Predškolci
21.12.2015.

Kako iskoreniti loše navike kod deteta?

Mališani ponašanje uče od roditelja i starijih osoba is svog okruženja. Pročitajte koje loše navike najčešće usvajaju i kako da ih najlaške iskorenite. 

Hrana kao nagrada

Nagrađivanje dobrog ponašanja čokoladicama i hranom koja nije toliko zdrava nikako nije dobra "matematika" i ispravan način da dete pohvalite za nešto što je dobro uradilo. Na duže staze, ovakve navike mogu dovesti do problema sa težinom na šta vam mališani kada odrastu nikako neće biti zahvalli. Zbog toga ih nagradite na drugi način, odlaskom na omiljenu predstavu, film, dobrom knjigom ili jednostavno prošetajte po praku ili u Zoo vrtu. 

Upotreba hrane za utehu

Još od rođenja, čim dete počne da plače, roditelji odmah zaključuju da mu je potrebna hrana i da je gladno. Kasnije se to pretvara u naviku davanja slatkiša da bi se dete smirilo ukoliko je ljuto ili neraspoloženo. Probajte da ga umesto toga častite nekom zdravo voćkom ili hranljivom namirnicom. 

Primoravanje da se pojede sve iz tanjira

Znajte da apetit mališana varira iz dana u dan! Ako ne završi obrok, nemojte da ga forsirati, niti ga kažnjavati. Umesto toga, pitajte ga zbog čega ne može da pojede sve – možda nije gladno ili mu se ne dopada ukus hrane. Deca, baš kao i odrasli, prave razliku između ukusa… neki im se dopadaju a neki ne. A to je nešto što treba da poštujete.

izvor: lepotaizdravlje.rs

foto: srbel.net,  lepotaizdravlje.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno