Predškolci
17.12.2015.

Kako podstaći dete da više čita?

Tužna je činjenica da deca (ali i odrasli) sve manje čitaju. Sklonost prema čitanju razvija se od najranijeg detinjstva. Ako dete već za vreme odrastanja bude naučeno da je čitanje dosadno, nepotrebno i nekorisno, teško da će zavoleti čitanje.

Usađivanje istinske ljubavi prema knjigama važno je za razvoj detetovog uma, a to znači razvoj i jačanje mozga u druge dimenzije, ulazak u fiktivne svetove koje donose knjige i likovi iz knjiga. Činjenica je da je čitanje svojevrstan oblik izgradnje ličnosti čoveka.

Zainteresovanost za priču

Postoji mnogo načina kako da podstaknete svoje dete da zavoli knjige i više čita. Jedna od najvažnijih stvari je da omogućite detetu pristup knjigama. Žanr birajte sami – od knjiga sa životinjama, avanture, misterije, narodne priče, bajke, basne. Ili jednostavno ono za što znate da vaše dete voli.

Važno je da knjiga drži dete zainteresovanim za ono što čita, to jest da je tema za nejgov uzrast. Pobrinite se za to da dete čita samostalno (koliko god može) i razume sadržaja onoga što čita. Tražite da vam ispriča što je pročitao i ako možete, upustite se u raspravu. Time će razviti sposobnost usmenog izlaganja onoga što su pročitali, ali i onoga što sami misle o tome. Na taj način dete proširuje svoj rečnik, uči i razvija govorne kompetencije koje su važne za komunikaciju i izražavanje.

Čitajte svojoj deci

 Sećate li se što su vam pričale bake ili mama pre spavanja i kako je to uvek bilo zanimljivo slušati? Priče pre spavanja odličan su način da dijete zavoli knjigu i priče, a s vremenom i samo započne razvijati naviku čitanja. Važno je dobro znati procijeniti što dijete voli – preteške i nezanimljive knjige samo će stvoriti dosadu i nezainteresiranost. 

Nikako nemojte nametati svoje ukuse detetu. Ovo je i vreme otkrivanja koje će pokazati što ih tačno zanima, kakve priče vole... Ono što vi kao roditelj možete učiniti je to da knjiga bude detetu uvek dostupna i da postane dio njegovog života. Pokloonite knjigu za rođendan, posećujte knjižare... Ima raznih načina da podstaknete svoje dete da zavoli čitanje.

izvor: zena.hr

foto: monod.rs, lepotaizdravlje.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno