Predškolci
23.11.2015.

Prekomerno gledanje TV-a oštećuje mozak

Dugotrajno gledanje televizije može trajno da promeni i oštetiti strukturu mozga deteta. Zbog toga treba ograničiti boravak ispred ekrana na najduže 120 minuta dnevno

Stručnjaci stalno upozoravaju koliko je sedenje ispred TV-a štetno po fizičko i mentalno zdravlje, a možda će biti shvaćeni ozbiljno posle studije naučnika iz Japana. Oni su pratili navike dece i otkrili da prekomerno gledanje TV-a može trajno da promeni i oštetiti strukturu mozga deteta. U studiji je učestovalo oko 300 ispitanika starih od pet do 18 godina, koji su, u proseku, gledali TV dva sata dnevno.

Magnetska rezonanca njihovog mozga ukazala je na promene u polarnim regijama i to kod onih koji su najviše vremena provodili ispred ekrana. Imali su više sive mase u prednjem delu mozga, što nije dobro jer se to povezuje sa nižom verbalnom inteligencijom. U tim prodručjima primećeno je istovremeno i kortikalno stanjivanje, kao i povećanje obima sive mase, a rezultat toga su strukturalne promene u mozgu. Naučnici su zbog ovih saznanja istakli da bi deci trebalo ograničiti gledanje televizije na 60 do najduže 120 minuta dnevno.

foto:srbijadanas.com
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno