Predškolci
05.11.2015.

Deca koja odrastaju s psom teže će oboleti od astme

Kod dece koja odrastaju s psom u kući, primećeni su manji izgledi od razvoja astme kasnije u detinjstvu, pokazali su rezultati opsežne studije koju su, prateći 650.000 dece, sproveli švedski naučnici.

Švedska studija, obavljena na ovako velikom uzorku dece, pokazala da je opasnost od razvoja astme kasnije u detinjstvu manja za oko 15 posto ako je dete do prve godine života odrastalo s psom u stanu, prenosi BBC.

Rezultati istraživanja idu u prilog pretpostavci po kojoj kućni ljubimci jačaju imunitet kod dece i sprečavaju razvoja alergija. Švedski naučnici upozoravaju da to ne važi za decu kod koje je ranije ustanovljena alergijska reakcija na perut, slinu, urin i fekalije kućnog ljubimca.

Poznato je da su kućni ljubimci česti uzročnici alergija. Životinjsko krzno samo po sebi nije alergen, ali kada se životinja neguje ližući dlaku, ćelije kože prekrivene slinom otpadaju zajedno s dlakom. A kad dete koje je alergično na životinje udahne životinjsku perut ili dođe u kontakt sa slinom, njegov imuni sistem počinje da se brani i ispuštati histamin i više od 40 hemikalija koje se bore protiv alergena. Histamin izaziva reakciju disajnih puteva, odnosno dobro poznate simptome alergije - curenje iz nosa, suzne oči, kijanje kao i simptome astme, poput kašlja i otežanog disanja.

Po podacima udruženja Allergy UK, polovina dece koja boluje od astme alergična je na mačke, a njih 40 odsto na pse. Uprkos tome, švedski naučnici tvrde da je izloženost deteta do prve godine života psećoj dlaci i peruti zapravo korisna. Opsežna studija je pokazala da su izgledi da se kod dece koja su odrasla s psom u svom domu, astma razvije u dobi od sedam godina puno manji nego kod dece koja su odrastala bez ovog kućnog ljubimca.

Život na farmi, s još više životinja, deci je obezbedio još veću zaštitu, smanjivši rizik od razvoja astme za oko 50 posto, kažu naučnici.

Vođa istraživanja Tove Fal sa univerziteta u Upsali kaže da rezultati studije pokazuju kako izlaganje dece prašini i prljavštini poboljšava njihovu toleranciju na najčešće poznate alergene.

"Ovo je važan podatak za trudnice i žene koje planiraju da zatrudne. Želim da im poručim da ne treba da brinu ukoliko već imaju psa. Ipak, treba voditi računa o tomu da dete, kod koga je prethodno ustanovljena alergija na pseću dlaku i perut, ne smete 'lečiti' prisutnošću kućnog ljubimca u stanu, jer će to imati kontraefekt. U tom se slučaju roditelji treba da se pridržavaju preciznih pravila", kazala je Fal.

foto: mondo.rs, zenskikutak.rs
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno