Predškolci
28.10.2015.

Naučite dete da voli knigu

Najbolje vreme za čitanje su večernji sati kada dete ima potrebu za mirnijim aktivnostima. Tada je opušteno i raspoloženo da sluša

Mnogo je razloga zbog kojih bi trebalo da razvijate ljubav prema knjizi i naviku čitanja u što ranijem uzrastu. Dobra knjiga podstiče  inteligenciju, povezuje govorni i pisani jezika, obogaćuje rečnik, razvija maštu...To je aktivnost koja se prenosi s generacije na generaciju i gotovo svako dete u njoj uživa.

Nikada nije previše rano da počnete da čitate svom detetu i upoznate ga sa jednim od najlepših životnih zadovoljstava.

Izaberite prave knjige
Od izbora knjige zavisi koliko će dete da uživa u njoj. Deca vole knjige koje im privlače pažnju i koje mogu sa lakoćom da drže u rukama. Za njih su idealne slikovnice, jer podstiču dete da razvija maštu. Još jedan praktičan savet - pokažite svom mališanu da su knjige dragocene tako što ćete napraviti biblioteku u kojoj će biti dečje literature, ali i beletristike, naučne fantastike, istorijskih knjiga.

Rituali čitanja
Bilo bi dobro da čitanje postane obavezan deo svakog vašeg dana. Prema rečima stručnjaka, najbolje vreme za čitanje su večernji sati kada dete ima potrebu za mirnijim aktivnostima. Tada je opušteno i raspoloženo da sluša. Za odlazak u krevet mališanu će prijati lagane i smirene teme bez žestokih akcija.

Dete u ulozi junaka
Umereno brzo čitanje, sa povremenim kratkim pauzama, daje detetu priliku da se uživi u radnju, zamisli ljude, predele i događaje iz priče. Izmišljajte ponekad priče jer će dete biti očarano ako i njega pomenete u priči s njegovom omiljenom igračkom, najboljim drugom ili ljubimcem.

Razgovarajte o pročitanom
Podstičite dete da vam prepričava pročitano, jer time razvija ne samo sposobnost komunikacije, već i koncetraciju i sposobnost izdvajanja bitnih detalja. Ukoliko je mališan još mali, bodrite ga da sam smisli priču prema slikama koje vidi na koricama knjige. Pratite prstom reči dok čitate naglas da bi mališan povezao tekst sa rečima.

Budite primer
Najbolji način da dete zavoli knjigu jeste da je vidi često u vašim rukama. Ako je dete okruženo knjigama, ako vi dosta čitate, one će biti njegovo prirodno okruženje i spontano će ih zavoleti.

Ne terajte ga na čitanje
Ako deca ne vole da čitaju, neće zavoleti ni pod pritiskom. Umesto često suvoparne lektire ponudite im nešto od zanimljivih avanturističkih ili fantastičnih romana. Nikada ne terajte dete da čita knjigu u kojoj ne uživa.

foto: lepotaizdravlje.rs, yumama.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno