Predškolci
04.08.2015.

Samo pola sata dnevno za računarom

Istraživanje je pokazalo da više od 40 odsto roditelja daje deci elektronske uređaje kako bi ih smirila i učinila zadovoljnim

Ako ste se pitali koliko vaš mališan sme dnevno da igra omiljene igrice na tabletu ili za računarom, odgovor je - maksimum pola sata. Sve duže od toga može prouzrokovati hronični bol u vratu i leđima kasnije u životu - ustanovili su istraživači sa Univerziteta Kurtin u Australiji.

Realnost je drugačija - mališani provode sat dnevno za tabletima, a vikendom čak i više. Istraživanje je pokazalo da više od 40 odsto roditelja daje deci elektronske uređaje kako bi ih smirila i učinila zadovoljnim. Čak i deca mlađa od dve godine koriste tablete, što je posebno zabrinjavajuće jer u tom uzrastu ne bi smeli ni minut da provedu ispred elektronskog uređaja. Stručnjaci savetuju da se pridržavate preporučenog vremena i da pokažete deci kako da pravilno sede bez krivljenja kičme.

Ranija studija ukazala je da nema dokaza da korišćenje tableta podstiče uspeh i kreativnost kod mališana, kako tvrde mnogi zagovornici upotrebe elektronskih uređaja.

izvor: novosti.rs

foto: personalmag.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno