Predškolci
06.03.2015.

"Posle jela treba zube prati"

Za manje od mesec dana tri vrtića priključila su se akciji "Pranje zubića u obdaništima - Posle jela treba zube prati".

Dr Mirjana Zdravković Vučinić iz Doma zdravlja Palilula "Milutin Ivković" kaže da je prevencija neophodna da bi se unapredilo zdravlje usta i zuba u okviru celokupnog zdravlja deteta, odnosno da bi se u što većem procentu smanjio broj karioznih zuba kod dece. Projekat je prvo zaživeo u vrtiću "Dimitrije Koturović" i "Hajdi" u Rakovici, a od danas i u vrtiću "Dunavska bajka".

Obuhvaćene su srednje grupe u vrtićima, a zahvaljujući donatorima deci su obezbeđene paste i četkice za zube.

- Na taj način izbegavaju se posledice i komplikacije karijesa, koji je najveći problem i za dete i za stomatologa. Na žalost, nismo na nivou zdravstvene prosvećenosti kada je u pitanju oralna higijena kod dece uzrasta od 0-7 godina, kao ni kod starijih - rekla je Mirjana Zdravković

- Na primer, Norveška i Švedska mnogo ranije su počele sa ovim što mi sada radimo i pokušavamo da postignemo uspeh, upravo preventivnim radom. Kod nas je još uvek KEP, odnosno odnos zuba sa karijesom, izvađenih i plombiranih u nekom srednjem odnosu, a nadam se da ćemo ovim aktivnostima kod dece sačuvati što veći broj zdravih zuba -  rekla je dr Zdravković Vučinić.

Rukovodilac objekta "Dunavska bajka" PU "Boško Buha" Palilula Olivera Stojković kaže da je projekat uspešno prihvaćen i od strane roditelja i dece.

Ona je dodala da su deca oduševljena, i kaže da ih ne treba podsećati pa oni odmah posle jela traže četkicu i pastu. Koncept rada sa njima je kroz igru, svakodnevno, kontinuirano u sticanju kulturno higijenskih navika i osamostaljivanja.

foto: schwabingzahnarzt.de


 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno