Predškolci
13.01.2015.
Autor: Priredila: Olivera Marković

Kako da bude sve po mom?

Deca između 2-3 godine života znaju biti jako, jako uporna u svojim namerama i jako, jako „ljuta“ na mame i tate kad ih u tim namerama žele zaustaviti. To je razdoblje kada dvogodišnjaci počinju iskušavati granice kako bi otkrili što sve mogu izvesti. A kada s tim krenu, onda nastupa vreme koje često nije lako za roditelje. I oni moraju usvojiti potrebne veštine kako bi se na najbolji način ponašali prema detetu, moraju naučiti kako da izbegnu ljutnju i „sukob“ s malim tvrdoglavcima.

Sloboda istraživanja do određenih granica

U uzrastu između druge i treće godine deca su veoma znatiželjna, postaju samostalnija i pokretnija pa uživaju u istraživanju sveta oko sebe, a tako i uče kontrolisati pokrete i motoričke veštine. Treba ih u tome pustiti, naravno, ali granice moraju postojati. Dete se ne sme povrediti, ugroziti zdravlje drugih ili uništavati imovinu. Potrebno je mališane u toj dobi podsticati da istražuju i maksimalno iskorišćavaju sve svoje telesne i druge veštine. Tako će najbolje naučiti na vlastitom iskustvu. To često znači pustiti dete da pokuša dohvatiti sve što nije moglo dok nije hodalo.

Pravila ponašanja

Postoji vreme kada roditelj mora nametnuti pravila ponašanja i discipline kroz različite metode i mere. Naučiti dete disciplini i lepom ponašanju jedan je od najvažnijih faktora u odgajanju deteta. Kod deteta je potrebno razviti sposobnost prepoznavanja dobrih i loših postupaka, lepog i lošeg ponašanja. Nivo razvoja takve sposobnosti kod deteta će biti odlučujući faktor modela ponašanja koji će razviti u kasnijem uzrastu i koji će odrediti postupke i odluke koje će donositi kada odraste. 

Svaki roditelj ima svoj način ukazivanja na disciplinu i prihvatljivo ponašanje deteta. Ti načini i pristupi uglavnom se oslanjaju na one koje smo naučili od naših roditelja u uzrastu kada su se naše ličnosti formirale.

Koje metode pozitivno utiču na izgradnju discipline kod dece?

Svakako treba izbegavati fizičko kažnjavanje dece jer dugoročno može imati negativan učinak na dete. Deca zapravo neće promeniti svoje ponašanje nakon batina, nego će nagomilati skriveni bes. Prema deci roditelji  treba da budu otvoreni. Potrebno je dati im prostora, a ne stalno ih upozoravati na greške koje su učinili. Maloj deci treba vremena da se sami suoče sa svojim postupcima.

Ispadi besa i agresivno ponašanje

Deca znaju koristiti agresiju kako bi isterala svoju volju ili dobila vlasništvo nad nečim što žele. Ovaj tip ponašanja najčešći je kod dece od 2 do 3 godine. Kada dete nauči da agresijom neće postići ono što želi, pronaći će druge načine da postigne cilj. Roditelji se tada nađu u svakodnevnoj nedoumici  – kako reagovati? Pokušajte da ne izgubite kontrolu kao odgovor na ponašanje svog deteta.

Ispade besa može biti jako teško ignorisati, pogotovo ako se vaše dete baca po podu. Pazite da se ne povredi, ali oduprite se iskušenju da mu prigovorite – ne pridajte veliku važnost njegovom ponašanju. Da biste ostali mirni, pokušajte par puta duboko udahnuti ili čak izaći iz prostorije, ali budite spremni da zagrlite i pomazate svoje dete jednom kada se ispad završi.

Većina će ispade besa prerasti do četvrte godine i do tada bi ih trebalo naučiti da postoji bolji način da dobije što želi. Ponekad se vaš mališan uči kako upravljati svojim frustracijama koje mogu biti raznolike, od cipelica koje ga ne slušaju, do toga da je njegovo telo sporije od njegovih želja i misli te da je previše umoran da bi uopšte znao šta želi.

U tom trenu treba mu samo pet minuta vremena koje će mu pomoći da malo predahne i da se bolje oseća. Trogodišnjaci znaju biti zahtevni, ali to je faza u njihovom razvoju u kojoj uče kako se nositi s određenim situacijama koje ih često znaju naljutiti i rasplakati jer nije uvek sve po njihovom.

izvor: zena.hr

foto: onaportal.com. lepotaizdravlje.rs, mondo.rs, mojpedijatar.co.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno