Bebe
09.04.2018.

Od paperja do uvojaka

Neke bebe rađaju se potpuno ćelave, druge s vrlo malo paperjastih dlačica, a ima i onih sa neobično gustom i dugom kosicom.  No, to ne znači da će tako biti i kad porastu. Prva kosica postepeno opada od prvog dana, a nova kreće oko šestog meseca, i po kvalitetu se razlikuje od one sa rođenja. Osnovna boja obično ostaje ista, ali se kod većine dece nijansa menja tokom odrastanja, u zavisnosti od genetike.  Kakva god da je, bebinu kosu od prvog dana treba brižljivo negovati, a mi ćemo vam razrešiti nedoumice oko pranja, češljanja, sušenja i prvog šišanja.

Prirodni preparati su najbolji za pranje
Prvih dana po dolasku iz porodilišta bebinu kosicu perite sapunom koji koristite za kupanje ili čistom mlakom vodom, pa je nežno prosušite peškirom. Već nakon prvog meseca možete jednom do dva puta nedeljno da koristite bebi šampon, najbolje onaj na bazi lekovitog bilja, bez veštačkih boja, mirisa. Šampon nežno umasirajte, dobro isperite i kosicu osušite mekanim peškirom.

Mekana četka za nežnu glavicu i paperjastu kosicu
Paperjastu kosicu češljajte četkom sa prirodnim, mekanim dlakama. Kada kosa postane malo gušća i duža, koristite češalj sa širokim zupcima. Važno je da s vremena na vreme menjate stranu razdeljka, kako se kosa ne bi proredila na nekim mestima.

Redovno šišanje popravlja kvalitet kose
Prvo šišanje zavisiće od brzine rasta bebine kosice. Preporučljivo je da šiške odsečete čim pređu obrve, a kada kosica počne da joj smeta, skratite je. Nakon toga, bebu šišajte na svaka dva meseca po malo, kako bi kosa bila zdravija i gušća.

Fen vam ne treba dok kosica ne poraste
Dok je kosica paperjasta i retka, sušite je peškirom, a kasnije, kad postane gusta, duža i jača, koristite fen. Prvo naviknite bebu na sam zvuk fena tako što ćete ga uključiti na drugom kraju sobe i pratiti reakciju. Kosu još sušite kratko, na srednjoj temperaturi, sa  udaljenosti od najmanje 20 centimetara. 

Izbegavajte šnalice, bebe ih često gutaju
Vezivanje kose u repić i kačenje šnalica nema mnogo smisla, posebno ako je bebi kosa retka i kratka. Ako baš želite da joj napravite neku frizuricu, koristite platnene gumice u boji jer one ne čupaju i ne oštećuju kosu. Sitne šnailice su posebno opasne, jer postoji velika verovatnoća da će je beba strpati u usta i progutati.

Pripremite bebu za prvi odlazak u frizerski salon
Ukoiko ste vešti s makazama, bebu u početku šišajte sami. Pre nego što je prvi put odvedete kod frizera na šišanje, nosite je sa sobom kad idete na friziranje, da upozna lica i da shvati šta se u salonu dešava. Neka deca se brže oslobađaju ako gledaju šišanje druge dece, starije braće i sestara, pa im dozvolite da se opuste pre nego što dopuste da im neko dira kosu.
Ukoliko vaše dete još nije spremno za frizersku stolicu, nemojte je šišati na silu, jer će steći strah od frizera.
Najbolje je da dete odvedete u specijalizovani salon za mališane ili kod vaše frizerke, koju je već upoznalo i koja će biti i strpljiva i pažljiva. 

foto: Eumom, I play, allure, Guía Infantil, screen-ad.ru

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno