Bebe
17.10.2016.

6 iznenađujućih stvari koje bebe rade

Svake sekunde, u svetu se rodi jedna beba. Slatke su, predivne, smrdljive kakice, ali i imaju stvarno neobične 'moći' koje nestaju kako odrastaju. Stalno plaču, ali nemaju suze, mogu gutati i disati u isto vreme i ne sećaju se ničega što su radile

Udvostruče težinu u prvih 5 meseci

Ako mislite da to nije impresivno, samo zamislite da vi udvostručite svoju težinu u pet meseci. Bebe su u osnovi 'mlečna čudovišta', samo njega piju i jedu. Ustvari, ništa drugo ni ne rade osim jedenja, spavanja, kakenja i rasta u bizarnim vrednostima. Nakon 12 meseci i veličina mozga se udvostruči. Mozak novorođene bebe teži 10 posto ukupne mase tela. Bebe rođene u maju su najteže.

Ne liju suze kad plaču

Iako se vama možda čini da su isplakali malo jezero, one ustvari nemaju suze. Kad ih čujete da plaču, zapravo samo vrište. Suze ne mogu biti stvorene ni puštene pre treće nedelje života. Nije čudno ni ako dete prvi put ispusti suze i oko četvrtog meseca. Nezavisno od proizvodnje suza, bebin plač je uvek dovoljno glasan kako bi vas probudio i dozvao.

Mogu disati i gutati u isto vreme

Do sedmog meseca starosti mogu istovremeno disati i gutati. Kad se rode, bebe dišu kroz nos. Razlog je vrlo jednostavan. Kako bi inače disale kod dojenja ili hranjenja na bočicu? Zato često i čujete vašu bebu kako štuca. Do toga dolazi kad gutaju u isto vreme kad udišu. 

Ne sećaju se ničega što su vam 'priuštile'

Deca se ne sećaju skoro ničega što se dogodilo u prve tri godinne, Stručnjaci za neurologiju to zovu 'infantilna amnezija' i ima više teorija zašto dolazi do nje. Jedno od objašnjenja je da se jećanja ne mogu zadržati dok se ne razviju ključni dielovi mozga. No, bez obzira zašto do nje dolazi, rezultat je da smo blaženo nesvesni bizarnih stvari koje smo radili kad smo došli na svet, a itekako su uticale na druge, pogotovo naše roditelje.

Rađaju se sa supersnagom

Stisak novorođenčeta je toliko jak da može podupreti celu svoju težinu ako se uhvate prstićima za nešto. To se zove 'refleks hvatanja'. Do njega dolazi kad udarite dlan novorođenčeta ili stavite nešto u njegovu ruku. 1891.,  jedan istraživač je sproveo test na 60 beba, njišući ih s štapa za hodanje. Većina njih se uspela prstićima držati za štap oko 10 sekundi, a jedan je izdržao čak dva minuta i 35 sekundi! Na žalost, supersnaga nestaje između 6 i 12 meseca života. Do tad im se nemojte zamerati. 

Spavaju otvorenih očiju

Bebe spavaju otvorenih očiju češće nego što mislite. Nisu to širom otvorene oči, više izgledaju kao da su gotovo otvorene. Ako vaša beba tako spava, nema razloga za brigu. Spavanje otvorenih očiju se javlja tokom REM faze, koja je vrlo aktivna faza detetovog ciklusa spavanja. Bebe puno više vremena provode u REM fazi od odraslih i ona pokriva oko 50% ukupnog vremena spavanja vašeg mališana.  

izvor: klokanica.24sata.hr

foto: mamaibeba.com, dailymail.co.uk, themominmemd.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno