Bebe
31.08.2016.

Kada je vaša beba spremna za voće?

Mnoge se mame obično oko bebinog petog meseca počnu pitati da li je vreme za dohranu, s kojim namirnicama početi uvoditi bebu u novi svet ukusa i da li se odlučiti za industrijske kašice ili pak one sveže pripremljene u domaćoj kuhinji.

Pedijatri savetuju kako je dohranu najbolje početi voćem, iako se za prvu namirnicu mogu izabrati i žitarice, ali one bez glutena, dakle, pirinčane ili kukuruzne pahuljice. Kod nas se uvrežilo mišljenje da se bebama najpre daje voćni sok ili kašica, pa smo vam pripremili kratak pregled kada i koje voće uključiti u bebin jelovnik, te na šta paziti kada su u pitanju moguće alergije na pojedine vrste voća.

Svake nedelje jedna nova namirnica

Kod uvođenja namirnica u dohranu, najvažnije je držati se pravila da se napravi dovoljan razmak između dve nove namirnice. Preporuka je da se uvodi jedna nova namirnica nedeljno. Bebi za prvi put ponudite nekoliko kašičica kašice ili soka, a tu količinu povećavajte u idućim danima.

Kada nakon nekoliko dana pojede veću količinu može se smatrati da je ta namirnica prihvaćena i možete krenuti s uvođenjem nove.

Takođe bi bilo dobro uvoditi namirnicu u obrok u jutarnjim satima kako bi se izbeglo da tokom noći dođe do mogućih reakcija na hranu. Voće se obavezno mora dobro oprati, a tek onda oguliti koru i usitnjavati.

Čuvanje u frižderu treba ograničiti, a kod pripreme obratiti pažnju na higijenu. Kod voća treba paziti da bude sezonsko, sveže, da nije tretirano pesticidima, da odgovara podneblju u kojem živite i da je u fazi sazrevanja, Ako vam nije poznato poreklo voća, sigurnije je izabrati gotove industrijske kašice kod kojih je sastav podložan strogim kontrolama u proizvodnji.Vrstu voća prilagodite detetovom uzrastu, dakle, ne žurite s agrumima pre prve godine života, jer su narandže, mandarine, i ostali citrusi najčešći uzrok alergija kod male dece.

Kašice od jabuke i kruške

Bebe vole voćne kašice i sokiće, slatki su i osvežavajući, a budući da je voće bogato vitaminima, mineralima i vlaknima, odličan je izbor za početak dohrane. Krenite s jabukama jer su slatkog ukusa, lako probavljive i povoljno deluju na probavu. Kad beba prihvati jabuku u kašici ili soku, možete je dobro usitnjenu dodavati gotovim mlečnim kašicama ili pak kašici od riže.

Uz jabuke, bebe dobro podnose i krušku, vole njen slasni ukus, u početku je pripremajte kao kašicu, a kasnije izmrvljenu i usitnjenu mešajte sa žitaricama bez glutena. Banana se takođe može dati na početku dohrane. Sveža, usitnjena i dobro izmrvljena banana dobar je obrok za dojenče starije od šest meseci, jer sadrži puno kalijuma i vrlo je pogodna kada je potrebna nadoknada ovog minerala. 

Nakon 10 meseci vreme je za breskve i kajsije

Nakon jabuke, kruške, banane, vreme je za šljivu, koja će posebno koristiti bebama s problemima u probavi. Možete zatim uvoditi u dohranu i kajsije i breskve, najbolje da budu sezonske i iz kontrolisanog uzgoja. Kajsija je bogat izvor kalijuma i betakarotena, kao i vitamina C. Breskve su aromatične i bogate kalijumom, ne sadrže puno šećera, a zbog rizika od alergije ne daju se pre navršenih 10 meseci.

Citrusi nakon prvog rođendana

Narandža, grejp, limun, mandarina, iako su izuzetno bogati vitaminom C, bebama se ne daju zbog moguće alergije, a posebno deci sklonoj alergiji ne treba ih davati prerano. Kivi sadrži puno kalijuma i vitamina C. Jedan kivi dnevno osigurava više nego što je dnevna potreba kalijuma i vitamina C za odraslu osobu. Ovo voće je vrlo korisno za pravilno funkcioniranje imunološkog sistema i povoljno deluje na sluznice povećavajući im otpornost. No, ni kivi ne bi trebalo davati detetu pre nego što navrši godinu dana zbog rizika od alergije.

izvor: zena.rtl.hr

foto: zena.ba, superhealthykids.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno