Bebe
31.07.2016.

Kako da negujete bebine noktiće?

Mnoga se deca rađaju već s velikim, izraslim noktima na rukicama.

Oni su vrlo tanki i mekani ali oštri. Rastu jako brzo i imaju sposobnost regeneracije. Vaše novorođenče, osobito u prva tri meseca života, još ne zna kontrolisati pokrete svojih ruku, stoga je nokte potrebno kratiti jer se njima može povrediti i ogrebati, najčešće na licu. Nokti na nogama ne rastu tako brzo, ali isto ih je potrebno seći. 

Kako seći noktiće?

Za kraćenje noktića najbolje je koristiti se makazicama sa zaobljenim vrhom, namenjenima upravo za dečje noktiće. One su napravljene tako da ne povrede djetetovu nežnu kožu ako se dete nekontrolisano izmakne. Kada sečete nokte na rukama, što će najčešće biti potrebno jednom sedmično, stisnite vrhove prstića prema gore kako ne biste slučajno secnuli kožu, i secite deo po deo noktića. Turpijicom za bebe možete popraviti nepravilnosti.

Nokti na nogama rastu sporije, pa je dovoljno seći ih jedanput do dvaput mesečno, i to ravnom linijom, jer ako rub previše odsečete, može doći do pojave zanoktice, koja je bolna i nije nimalo ugodna za bebu.

Jedina je teškoća na koju ćete naići kako postići da dete bude mirno dok mu sečete nokte. Nekad vam u tome može pomoći druga osoba držanjem i odvlačenjem pažnje detetu nekom zanimljivom igračkom. No katkada ih je u početku najbolje kratiti dok beba spava tokom dana i to u početnom snu, kada je on čvrst da je ne bismo probudili.

Idealno je vreme za kraćenje noktića nakon kupanja (tada su noktići najmekši pa je i kraćenje olakšano) ili dok dojite bebu. Pritom pričekajte da se dete malo zasiti i malo umiri. Naravno, puno je lakše ako imate i pomoć još jednog člana porodice. Ako vam je tokom dojenja nezgodno kratiti bebine noktiće, izaberite vreme kad je dete već sito i naspavano te dobro raspoloženo. Druga osoba može odvlačiti bebinu pažnju, zabaviti je igračkom i slično. 

Dok se dete zabavlja, možete uhvatiti ručicu i početi manikir. Ako se detetu nimalo ne sviđa to što radite, kratite ih u nekoliko navrata, a ne sve odjednom. Ne terajte dete da bespomoćno plače samo da biste vi završili kraćenje noktića do kraja.

Ako ipak slučajno dođe do toga da makazicama zahvatite kožu i dođe do krvarenja, premažite ranicu antiseptičkim sredstvom, pritisnite prstić komadićem sterilne gaze i krvarenje će brzo stati. Prstić možete zaštititi posebnim antibakterijskim flasterom ili povezati tankim zavojem.

Bebini se noktići katkada listaju, što može biti znak nedostatka vitamina A, D  ili E, te se u tom slučaju svakako obratite svom liječnikupedijatru za savet.

Zašto je važno redovito seći noktiće?

Kada je beba skroz mala, noktiće je potrebno redovno seći da se ne bi povredila. Kasnije je to bitno kako bi se dete podučilo samostalnoj brizi za svoje noktiće, što najčešće počinje nakon sedme godine života,zavisno od njegove spretnosti. Pravilna higijena noktića važna je i zbog toga da dete odmalena stekne naviku da treba redovno brinuti za svoje telo. Osim toga, nokti kod dece rastu relativno brzo i pod njima se nakuplja prljavština, bez obzira na to koliko često dete pere ruke.

Dakle, nokti mogu biti izvor infekcije, naročito u razdoblju kad dete stalno gura prste u usta. Ako su nokti predugački, skloni su lomljenju ili oštećivanju i urastanju, što može biti vrlo bolno. Sve su to razlozi zbog kojih kraćenje noktića treba postati redovni ritual koji ne treba odlagati.

Jednom kad se dete navikne na to da je to nešto potpuno normalno, a vi steknete potrebnu spretnost, kraćenje će ići brzo, bez stresa  grešaka. Na veći detetov otpor prilikom kraćenja noktića naići ćete tek kad ono malo poraste. No, i tada se možete doviti kroz neku igru da postignete cilj. Osmislite igru koju ćete igrati samo kad je vreme za kraćenje noktića, a koja se detetu sviđa, i lakše ćete prebroditi to razdoblje detetova negodovanja s kojim se većina roditelja pre ili posle susretne.

izvor: pitajmamu.hr

foto: klokanica.24sata.hr, mamaibeba.com, roditelji.hr

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno