Bebe
05.06.2016.

Roditelji, pustite bebu da plače dok ne zaspi

Novo istraživanje Flinders Univerziteta iz Australije pokazalo je da roditelji treba da puste svoju bebu da plače sve dok sama ne zaspi.
Naučnici tvrde da je takva metoda efikasna i da ne uzrokuje stres, niti bilo kakve emocionalne probleme za bebu, prenosi Anadolija.
Istraživanje je sprovedeno na 43 para roditelja s decom koja imaju između šest i 16 meseci, sa zajedničkim problemom: bebom koja ima problema sa spavanjem.

Polovina roditelja je, tokom monitoringa, svoju decu ostavljala u njihove krevete i napuštala sobu, dok je druga polovina roditelja ostajala u sobi, blizu deteta, sve dok ono ne bi zaspalo.

Tokom tri meseca takvih "metoda", ustanovljeno je da su bebe iz prve grupe zaspale gotovo 15 minuta ranije nego bebe uz koje su bili roditelji.

"Ovakvi podaci pomoći će roditeljima koji ponekad deluju nemoćno pored bebe koja želi zaspati, ali plače", smatra autor studije, profesor psihologije na Flinders Univerzitetu Majkl Gradisar.

Prema njegovim rečima, bebe iz prve grupe, koje su same zaspale, nakon plača nisu pokazale veliki nivo hormona stresa.
"Roditelji ponekad osećaju krivicu kada njihovo dete neutešno plače, ali postavljanjem jasnih stavova i ljubavi, pa i ograničenja u tom segmentu, vaša deca mogu bolje funkcionisati", tvrdi Gradisar.

foto: blog.babyplanet.pk

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno