Bebe
13.02.2016.

Kako da vaš mališan konačno ostavi cuclu?

Ultrazvuk nedvosmisleno pokazuje da bebe već u majčinom stomaku sisaju prst. To znači da sasvim mala deca jednostavno imaju potrebu da sisaju i da im to predstavlja zadovoljstvo, pošto fetus to očigledno ne radi zato što je gladan. Kad beba dođe na svet, roditelji vrlo brzo otkriju da ova aktivnost ima umirujuće dejstvo i zato posežu za varalicom bez koje mnogi mališani ne mogu da zaspe. Ali, kad dete malo odraste, nastaje problem: kako ga odvići od varalice?

Oko 3. meseca - pravi trenutak 
U tom uzrastu potreba za varalicom se smanjuje, pošto beba otkriva druge načine da se smiri: može da sisa pesnicu ili parče tkanine, da zaroni lice u mekanu igračku... To je, dakle, pravi trenutak da je odviknete od varalice, pošto će vam to tada najlakše poći za rukom. Za početak, postepeno smanjujte korišćenje varalice u toku dana. Pomozite bebi da se opusti tako što ćete je zabavljati pričom, maziti se s njom...

Posle 6 meseci - rizik postaje sve veći 
Prvo, postoji opasnost da dete razvije totalnu zavisnost, to jest da ne može ni da se smiri niti da zaspi bez varalice. U takvom slučaju, vrlo je teško odvići dete od ovog pomagala, koje postaje prava pravcata mora za roditelje: beba plače svaki put kad joj varalica ispadne iz usta, uvek pri ruci moraju da imaju rezervnu cucu... Deca koja su razvila zavisnost od varalice često se bude noću i ne mogu da zaspe bez uspavljivanja.

Oko 3. godine - dete je dovoljno veliko 
Kad krenu u obdanište, čak i deca čiji roditelji tolerišu varalicu u najvećem broju slučajeva sama prevaziđu ovaj problem. Ali, ukoliko se to ne desi, da li ih treba pustiti da nastave po starom? Ne, pošto varalica ometa normalan razvoj jezika i socijalizaciju: kako dete ne može pravilno da govori sa varalicom u ustima, druga deca će mu se podsmevati i ono će se povući u sebe.

Između 3-5 godine - krajnje je vreme 
U tom uzrastu zavisnost od varalice postaje ozbiljan problem, pošto onemogućava normalnu socijalizaciju i pravilan razvoj vilice. Krajnje je, dakle, vreme za odvikavanje. Za početak, vrlo je važno da ništa ne radite na silu. Motivišite dete tako što ćete mu reći da se ponosite njime zato što je sada veliko, zamolite zubara da mu jednostavnim rečima objasni da nije dobro da sisa varalicu i da postoji opasnost da mu se iskrive zubi.

Najzad, zajedno odaberite dan. Najbolje je da to bude neki simboličan datum, recimo njegov rođendan. Možete da mu obećate i neki poklon ako ostavi varalicu. Ostali ukućani i članovi šire porodice treba da budu u toku sa vašim planom odvikavanja i stavite im do znanja da očekujete njihovu podršku. Tada možete da pređete na narednu etapu, koja se sastoji u postepenom ogrančavanju upotrebe varalice: u prvo vreme dete može da je koristi samo kod kuće, pa onda samo kad je u svojoj sobi i, najzad, samo kad legne da spava.

Da bi dete lakše prebrodilo krizu preko dana, ponudite mu zamenu: recimo, sok na slamčicu. Imajte na umu da je detetu u tom teškom periodu potrebna vaša podrška. Ruganje, grdnje i ucenjivanje mogu samo da ga obeshrabre.

izvor: zena.blic.rs

foto: lepotaizdravlje.rs, superbeba.com, yumama.com

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno