Bebe
02.01.2016.

Zašto su uglejni hidrati dobri u dohrani beba?

Ugljeni hidrati su osnova ishrane jer su upravo namirnice iz te grupe bogate šećerima i škrobom, temeljnim izvorom energije za ljudski organizam. Oni su i glavna „hrana“ za mozak, stoga je jasno da se ishrana bez voća, povrća, žitarica i mahunarki jednostavno ne može zamisliti.

Voće i povrće su izrazito visokog nutritivnog sastava. Njihova je glavna uloga u ljudskoj ishrani bogatstvo vitamina i minerala. Osim toga, voće i povrće sadrže i visok procenat dijetalnih vlakana, naročito onih kojisu rastvorljivi u vodi, zbog čega će dobro doći u omekšavanju stolice vaše bebe.

Savet:  Voće i povrće je potrebno dobro oprati i prokuvati. Za kuvanje postoje dva razloga: 

dezinfekcija uklanjanje bakterija i raznih drugih mikroorganizama koji se mogu naći na/u voću i povrću kao i

lakše varenje– termička obrada raskida čvrste veze unutar strukture namirnice, stoga delimična razgradnja teže svarljivih hranjivih sastojaka omogućava lakšu i bolju probavu namirnica koje su bogate vlaknima.

Mahunarke su bogate belančevinama, složenim ugljenim hidratima i vlaknima. U tu skupinu spadaju mahune, soja i grašak koje se smatraju nešto lakše svarljivim vrstama, dok su grašak i sočivo teže svarljive. Mahunarke kao kašicu nutritivno je najbolje kombinirati sa žitaricama jer takvim nemesnim obrokom dete može dobiti potpuni aminokiselinski profil.

Mnogima prva kašica... žitarice!

I odraslima i onima najmanjima žitarice su temelj ishrane. Izvor su lako dostupne i dobro iskoristive energije te nam je njihova prisutnost u prehrani vrlo važna. Tradicionalno su među prvim žitaricama koje se uvode u dohranu dojenčeta riža, kukuruz, zatim pšenica te zob, proso, ječam i raž, ali danas osim navedenih žitarica, koje se uobičajeno koriste u ishrani našeg podneblja, sve popularnije postaju i one nešto manje poznatog imena i porekla, pseudožitarice, tj. heljda, amarant i kvinoa, nutricionistički zanimljive zbog aminokiselinskog sastava i bogatog sadržaja mikronutrijenata.

izvor: zena.hr

foto: zivizdravzivot.com, bebironac.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno