Bebe
01.01.2016.

Zašto mališani prvo izgovaraju reč

Pojmovi kojima se označavaju roditelji u većini jezika sastavljeni su od glasova ili slogova koji se ponavljaju, pa je sasvim logično što su upravo to prve reči koje dete izgovori. Na veliku radost roditelja, prva reč koju beba izgovori obično je “mama”, a nešto ređe “tata”.

Naučnici sada imaju objašnjenje i zašto je to tako. U jednom eksperimentu doktori su bebama starim između dva i tri dana puštali snimke izmišljenih reči, od kojih su neke u poslednja dva sloga imale iste samoglasnike, recimo „mubaba” ili „penana”, a neke različite, na primer „mubage” i „penaku”, prenosi “Source“.

Pokazalo se da moždana aktivnost beba raste kada slušaju reči koje u krajnjim slogovima imaju iste samoglasnike, dok kod reči sa različitim samoglasnicima aktivnost nije registrovana.

Iz toga zaključujemo da ljudski mozak u prvim danima očigledno lakše prepoznaje zvukove koji se ponavljaju po jednostavnom obrascu. Dakle, reči „mama” i „tata” koje u većini jezika imaju prostu glasovnu strukturu su pojmovi na koje bebe reaguju od samog rođenja.

izvor: lepotaizdravlje.com

foto: kurir.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno