Bebe
16.11.2015.

Znate li koje je najpopularnije žensko ime na svetu?

Ime koje nose mnoge devojčice širom sveta, a čije značenje je “mudrost”, krasi i mnoge devojčice u Srbiji.

Jedno žensko ime prednjači pred ostalima kada govorimo o svetskoj popularnosti, a do tog zaključka došla je Laura Votenberg, Amerikankakoja je radila istraživanje na ovu temu.

Najpopularnije ime za devojčice u svetu je Sofia. Među zemljama u kojima ima najviše devojčica sa ovim imenom su Meksiko, Italija, Rusija i SAD.

Nakon istraživanja, Laura Votenberg kaže da ime Sofia premašuje kulture i granice.

"Zapanjujuće je da na toliko različitih jezika i u toliko različitih kultura jedno ime zvuči isto. To sigurno govori nešto o načinu na koji se kultura danas prenosi', rekla je Laura za "Live Science". Sofia je među prvih 25 imena u dve trećine zemalja koje vode statistiku o učestalosti davanja određenih imena deci, većinom u Evropi i Americi, ali jednu generaciju pre, ovo ime nije bilo popularno. Njegovu trenutnu veliku popularnost ova naučnica objašnjava činjenicom da se ime lako izgovara na raznim jezicima i da znači "mudrost".

Za razliku od Sofije koja osvaja svet, imena inspirisana religijom, poput Marije i Ivana, sve su ređa.

"Roditelji deci daju više unikatna imena za koja ujedno smatraju da zvuče modernije", kaže Laura, te dodaje da bi 'kraljici' ženskih imena popularnost uskoro mogla početi da opada baš zato jer ima puno Sofija.

foto: unadonna.it

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno