Bebe
19.08.2015.

Duže dojene bebe danas imaju veće plate i viši IQ

Majčino mleko je, izgleda, suštinski važno za razvoj mozga - višedecenijsko istraživanje sprovedeno u Brazilu dalo je vrlo zanimljive rezultate o uticaju dojenja na našu budućnost! Pročitajte...

Jedna dugogodišnja studija pokazala je povezanost između dojenja i inteligencije, prenosi danas britanski Gardijan.

Istraživanje sprovedeno u Brazilu, pratilo je skoro 6.000 beba iz svih društvenih klasa od 1982. godine. Njih 3.500, sada tridesetogodišnjaka, odazvalo se i nedavno podvrglo testu inteligencije.

Utvrđeno je da su oni koji su kao mali duže sisali imali viši IQ (koeficijent inteligencije) kao odrasli, više vremena posvetili obrazovanju i danas više zarađuju.

Stručnjaci kažu da ti rezultati, iako nisu konačni, podržavaju savete da bi bebe trebalo da sisaju najmanje šest meseci.

Oni, međutim, dodaju da, uprkos tome, majke treba da zadrže ekskluzivno pravo da izaberu da li će dojiti svoje bebe ili neće.

U istraživanju objavljenom u časopisu "The Lancet Global Health" naglašeni su i mnogi drugi faktori, pored dojenja, koji bi mogli da imaju uticaj na inteligenciju, mada su istraživači pokušali da isključe glavne varijabile, poput obrazovanja majke, prihoda porodice i težine novorođenčeta.

Bernardo Lesa Orta sa Federalnog univerziteta "Pelotas" u Brazilu rekao je da njegova studija nudi jedinstven uvid jer je u populaciji koju je proučavao dojenje bilo zastupljeno u svim društvenim klasama, ne samo kod bogatih i obrazovanih.

Većina beba, bez obzira na društvenu klasu, bila je dojena, neke manje od mesec dana, a druge više od godinu.

Oni koji su duže dojeni kasnije su kao odrasli postizali bolje rezultate na testovima inteligencije. Oni su takođe najčešće imali veću platu i bolje obrazovanje, prenosi "Gardijan". Orta veruje da majčino mleko može biti prednost jer je dobar izvor dugolančanih zasićenih masnih kiselina koje su suštinske za razvoj mozga.

Stručnjaci, međutim, smatraju da su potrebna dodatna istraživanja da bi se sa sigurnošću potvrdila povezanost dojenja i inteligencije.

Kevin Fenton, državni službenik u zdravstvenom sistemu, potvrđuje da postoje snažni dokazi da dojenje bebama donosi mnoge prednosti, kao što je, na primer, manji broj respiratornih i gastrointestinalnih infekcija u detinjstvu.

izvor: lisa.rs

foto: la-mia-gravidanza.it, drgifing.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno