Bebe
03.08.2015.

Sa bebom na more tek kada napuni tri meseca

Pedijatar dr Danijela Todorović preporučila je danas da se sa bebom prvi put krene na more najranije sa njena tri meseca života, jer je to period kada ona počinje samostalno da drži glavu, pa će roditeljima biti lakše da je nose.

Prema njenim rečima, idealni meseci za odlazak sa bebom na more su jun i septembar, jer spoljašnje temperature nisu tako visoke, a i manje su gužve na plažama.

"Što se prevoza, beba može da putuje autobusom, vozom, kolima ili avionom, ali najkomforniji vid putovanja je svakako putovanje avionom, a ono što je bitno za to prevozno sredstvo jeste da se bebi prilikom poletanja i sletanja da da pije mleko, vodu ili čaj", jer će joj to smanjiti osećaj pritiska u ušima, rekla je Tanjugu doktorka Todorović.

Za putovanje autobusom ili kolima je važno da se prave pauze na svaka dva do tri sata, kaže Todorović i dodaje da je za putovanje kolima obavezno auto sedište za bebu.

"Ako se putuje vozom, savetujem da se roditelji opredele za spavaća kola, jer je to najkomforniji vid putovanja vozom", savetuje ona. Osim garderobe, pelena, kolica, igračaka, suncobrana, dr Todorović podseća da je za bebu potrebno spremiti i putnu apoteku koja bi trebalo da sadrži sirup za snižavanje temperature, fiziološki rastvor i pumpicu za nos, kapi za nos za decu, a za regulaciju stolice kod proliva bi trebalo poneti probiotik i crevni antiseptik, rastvor za oralnu rehidraciju u slučaju povraćanja, sirup i kremu protiv alergije, antiseptični rastvor, antibiotsku mast ako dođe do pojave ogrebotina, hanzaplast.

Prema njenim rečima, takođe je potrebno poneti preparat za zaštitu od ujeda insekata, vodootporni preparat za zaštitu kože od sunca za decu sa faktorom zaštite 50 (ne preporučuje se korišćenje kod dece mlađe od 6 meseci), jekoderm, vlažne maramice, toplomer.

Todorović preporučuje da se bebi par dana pred put i tokom celog letovanja daje preparat na bazi probiotika, jer se na taj način može preduprediti pojava proliva koji nastaje zbog promene sredine.

Ona smatra da je najbolje uplatiti putno zdravstveno osiguranje, jer na taj način beba ima obezbeđen pregled i potrebne analize.
Todorović upozorava roditelje da sve prilagode bebi, tako da odlazak na plažu treba da bude u jutarnjim satima do 10 i popodnevnim od 17 sati, kao i da period od 10 do 17 sati treba koristiti za ručak, spavanje ili predah u "debeloj" hladovini.

Doktorka ističe da bi beba tokom dana obavezno trebalo da nosi šeširić, kao i da njenu kožu ne bi trebalo izlagati suncu osim kad se unosi u vodu.

Takođe je važno da se bebina koža ispere vodom svaki put kada izađe iz mora i obriše peškirom, a ako beba ima šest i više meseci, na svaka dva sata joj treba naneti novi sloj kreme za sunčanje.

"Ako su spoljašnje temperature visoke, može se desiti da zbog toga i zbog promene sredine, beba ima malo slabiji apetit što ne bi trebalo da brine, ali je bitno da joj se posle obroka ili između obroka ponudi veći unos tečnosti", ističe Todorović.

foto: yumama.com, stil.kurir.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno