Bebe
28.05.2015.

Mali vodič za pravilnu negu bebe

Kada beba iz porodilišta stigne kući, započinje period prilagođavanja svih ukućana novom članu porodice! Nema dileme, život će vam se promeniti iz korena ali, korak po korak, sve će doći na svoje mesto. Ovo je mali vodič za novopečene roditelje koji će vam sigurno biti od pomoći.

Kupanje preko ruke

Beba se, dok pupak ne otpadne, drži preko ruke i poliva vodom, kako se pupčić ne bi pokvasio. U ovom poslu je dobro ako imate nekog ko će vam, dok vi držite jednom rukom bebu, a drugom je trljate, polivati vodu. Ipak, ako je beba teška više od četiri kilograma ili ima zapušen nosić i otežano disanje, kupajte je u kadi, bez obzira na pupak.

Čišćenje nosića

Ukoliko vaša beba ima sekret iz nosića, briše se samo spolja, ne koriste se pumpice. Bebi možete da pomognete ukapavanjem po jedne kapi fiziološkog rastvora u nosić i „čekovanjem“, tako što ćete je položiti potrbuške preko svog krila i nežno lupkati po leđima da olakšate izbacivanje sekreta iz pluća i nosića.

Kupanje u kadici

Tek kad pupak otpadne, bebu kupajte u kadici u koju ste prethodno spustili peškir ili pelenu, da bi joj bilo udobnije. Ovakvo kupanje će postati uživanje i za bebu i za vas.

Povijanje

Beba povijajte široko: preko jednokratne pelene, ili tetra pelene, stavite još jednu tetra pelenu, a potom i “švedsku” pelenu. Mažite je samo kvalitetnom pavlovićevom mašću, a u slučaju osipa, utapkajte tuferom od vate troprocentni rastvor “acidi borici”.

Obrada pupka

Pupak „otpadne“ između petog i dvadeset prvog dana, a kod neke dece i kasnije. Kada pupak otpadne, neguje se isključivo povidon jodidom, ili oktaniseptom, a u prvih nekoliko dana se odozgo stavlja i sterilna gaza.

Dojenje

Majka može da sedi i drži bebu na ruci ili da leži dok doji. Kada leži, majka je u blago odignutom položaju, a stomak bebe je priljubljen uz njen. Bradavica dojke se usmeri ka bebinom nosiću, pa je beba upućena da sama namiriše i dohvati bradavicu. Posle podoja, beba se uspravi, nasloni na rame i polako se hoda kroz kuću, što bebi pomaže da podrigne. Beba se posle obroka okreće na desni bok, jer je izlaz želuca ka dvanaestopalačnom crevu na desnoj strani, čime se olakšava varenje.

Nega grudi

Kako ne bi došlo do upala dojki, odnosno mastitisa, majkama se savetuje da posle podoja, dok je beba mala i ne posisa svo mleko, izmuzu ostatak. Ovo mleko se nipošto ne baca, nego se čuva do tri dana u frižideru, a ako zatreba može da se zagreje u toploj vodi i daje bebi plastičnom kašičicom kao dodatak podoju, ili ako majka nije tu. Mleko može da se čuva u zamrzivaču do tri meseca, odledi se na sobnoj temperaturi i zagreje u toploj vodi.

foto: wannabemagazine.com, bebac.com, mamaibeba.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno