Deca
04.09.2019.

Svi pričamo o prvacima, a samo oni ne pakuju i ne nose rančeve sami

I pre nego što je školska godina počela, svi su se bavili cenama udžbenika, svim troškovima i potrepštinama za đaka, a naročito težinom rančeva koje prvaci tegle na leđima. Sve su ovo legitimne teme, ali istini za volju, skoro svim prvačićima torbe će godinu dana nositi neko drugi, mame, tate, bake, deke, onosno osoba koja ih vodi u školu i vraća kući. Kičme ostalih školaraca daleko su ugroženije.


Rančevi za prvake opterećeni udžbenicima i priborom

Otkad su dupli kompleti udžbenika i ormarići izbačeni iz upotrebe, deca u školu svakodnevno nose po nekoliko knjiga za svaki predmet, radne sveske, sveske, sav pribor, opremu za fizičko, likovno i tehničko, a stariji đaci i atlase. Većina dece, čast izuzecima, ranac pakuje po principu „trpaš dok ima mesta, a onda naguraš ono što nije stalo“, iako bi to trebalo da se radi po pravilima i po određenom rasporedu, ali ne zato da biste vi pokazali kako vam je dete uredno i dobro organizovano, već da biste mu sačuvali leđa i kičmu.


Kako pakovati ranac za prvaka?

U ranac za prvaka najpre se stavljaju veće i teže knjige, koje treba da budu bliže leđima, napred idu manji i lakši udžbenici, potom se ređaju sveske, a pernica dolazi na kraju. Patike i opremu za fizičko nemojte stavljati u ranac već u vrećicu koja može da se nosi u ruci ili da se prebaci preko ramena.
Naučite dete da svakog dana kad dođe iz škole izvadi sve iz ranca i da složi na svoje mesto, kako ne bi sa sobom vuklo nepotrebne stvari, zaboravljenu užinu koja je davno pobuđala, trulu jabuku i, kako se jedna mama na Twitteru požalila, šorts i majicu koji su u njemu stajali od juna.


U ranac treba da stavlja samo sveske i knjige koje su mu potrebne za taj dan, ali nikako ujutro, pre škole, jer će nešto zaboraviti, već unapred, natenane, prema rasporedu.

Prevelik teret u rancu opterećuje kičmu

Deca koja nose prevelik teret počinju da se naginju unapred, što opterećuje i stopala i kičmu. Osim toga, nepravilno spakovan ranac može da utiče na ravnotežu deteta, da dovede do pada i povrede. Zato što pre naučite svog školarca kako se pravilno pakuju stvari za školu, nadzirite ga i kontrolišete ga dok ne savlada lekciju.
Foto: aptparenting.com, videoblocks, youtube

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Pune pernice 3838622259721
Pernica dupla puna Minnie, 25972
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.699,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Mehano Superlight petit ranac Butterfly  26630
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.999,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno