Deca
01.09.2021.

Krećemo u nove školske pobede. Prvačići, samo hrabro napred

Evo nas opet na početku nove školske godine. Radosni zbog druženja i novih znanja, prestrašeni od novog u nepoznatog. Ne zna se kome je teže, roditeljima ili deci, iako je izvesno da zvezde dana treba da budu naši novopečeni prvačići. Za njih će danas biti organizovani svečani prijemi, danas će upoznati svoje učitejice, neke nove drugare, danas će po prvi put sesti u školske klipe. Neki će biti razdragani, drugi uplašeni, ali svakako lepi, slatki i važni.


Danas ustanite na vreme kako biste stigli da se spremite, razbistrite misli, pa sa osmehom probudite vešeg malog đaka. U školu se kreće posle doručka, na vreme, bez nervoze i trčanja, jer takav stres nije potreban ni detetu ni vama. Gledajte da atmosfera bude pozitivna, jer će dete i po tome pamtiti polazak u školu.


Ovo nije dan za svađe, rasprave i prebacivanja. Čak i ako ste razvedeni i ne živite zajedno, dete zajedno odvedite na svečani prijem i pokažite mu koliko vam je važno. Kasnije, ako ne možete zajedno, podelite se tako da ga jedno odvodi, a drugo dovodi iz škole, kako bi svoja osećanja podelilo sa oboma.


Kad dete dođe iz škole pričajte o tome kako je provelo dan, o časovima, o drugarima, o učiteljici, o svemu što mu se svidelo. Ako uvek ističete ono pozitivno, dete će usvojiti takav odnos prema životu u celini, što je, složićete se, bolje nego da svemu nalazi manu. Ne ispitujte ga, već ga pustite da samo priča o čemu želi. Tako ćete i kasnije umeti da prepoznate šta mu je važno i da li nešto prećutkuje.

Ma kakva bila, o učiteljici nikada ne govorite ništa ružno pred detetom jer ona za njega mora da bude nesporan autoritet. Objasnite mu da, dok je u školi, nju mora da sluša i da njoj treba da se obrati ukoliko mu je potrebna bilo kakva pomoć.


Niko od prvaka ne očekuje da od prvog dana 45 minuta sedi mirno, bez reči, kao fikus, ali to ne znači da ne treba da mu napomenete da se na času ne ustaje, da se ne govori bez dizanja dva prsta i učiteljicine dozvole. U početku će mu sve to teško padati, brzo će se umarati i brzo će gubiti koncentraciju, ali će to za mesec-dva doći na svoje.
A dotle ćete se i vi navići na novi ritam i nove obaveze.  
Foto: stjhs.org, campedmo.org, adeleyecare.com.au, inthecove.com.au, thepragmaticparent.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno