Deca
16.05.2015.

Najbolje škole u Aziji, Srbija na 42. mestu

Na čelu liste je Singapur, sledi Hongkong, a Gana je na dnu. Velika Britanija je na 20. mestu i spada među bolje plasirane evropske zemlje, dok su SAD na 28. mestu, prenosi Bi-Bi-Si (BBC). Srbija na 42. mestu, od 76 zemalja.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) navodi da poređenja na osnovu testova obavljenih u 76 zemalja, pokazuju vezu obrazovanja i privrednog rasta.

Na prvih pet mesta su zemlje Azije - Singapur, Hongkong, Južna Koreja, Tajvan i Japan. Slede Finska, Estonija, Švajcarska, Holandija, Kanada, Poljska i Vijetnam koji je na 12. mestu. Srbija je na 42. mestu, Slovenija na 18, Hrvatska na 36, a Makedonija na 65. mestu. Bugarska i Rumunija su na 45, odnosno 44 mestu.

Rangiranje je zasnovano na testiranju dece od 15 godina iz matematike i prirodnih nauka. Testovi obuhvataju mnogo širi broj zemalja nego Pisa-testovi OECD-a, koji su više koncentrisani na bogatije, industrijske zemlje.

"Prvi put je ocenjen kvalitet obrazovanja zaista na globalnom nivou", rekao je direktor OECD-a za obrazovanje Andreas Šlajher.

Ideja je bila, kako kaže, da se pruži prilika većem broju zemalja, uključujući i siromašne, da se porede s vodećima po obrazovanju, da otkriju snage i slabosti, i da vide koje bi mogle biti dugoročne ekonomske dobiti od poboljšanog kvaliteta obrazovanja.

Još jednom su učenici iz SAD imali loše rezultate, slabije od uspešnih evropskih zemalja, a pretekao ih je i Vijetnam. Takođe se ukazuje na pad Švedske koju je OECD prošle nedelje upozorio na ozbiljne probleme u obrazovnom sistemu.

Pet zemalja sa najlošijim učinkom su Oman na 72. mestu, Maroko, Honduras, Južna Afrika i Gana koja je na poslednjem mestu.

foto: sb.spacetoon.com, theguardian.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno