Aktuelno
14.05.2014.

Godišnje u Srbiji nestaje grad veličine Negotina

Svaki treći par u Srbiji nema ni jedno dete, a da bi se pad natalitata zaustavio i naša zemlja se "podmladila" neophodno je da bračni parovi imaju najmanje troje dece, poručeno je danas na završnoj konferenciji "Koraci za zdravu trudnoću".

Učesnici skupa ocenili su da iako se u Srbiji svake godine rodi 65.000 dece, na svet dođe 1.500 manje beba, tako da godišnje nestane grad veličine Negotina ili Knjaževca, koji imaju oko 35.000 stanovnika. Poručeno je i da prosečna porodica ima svega 1,4 deteta, ali i da svaki sedmi par teško dobija dete.

Predsednica Upravnog odbora Fondacije "Dragica Nikolić" supruga predsednika Srbije Dragica Nikolić kazala je tom prilikom da je potrebno preći dug put kako bi se promenila "surova demografska slika" u Srbiji i da je na njemu važna edukacija budućih majki.

- Kada smo pokrenuli projekat 'Koraci za zdravu trudnoću' naša namera je bila da što više žena širom Srbije informišemo o tome kako ćemo da na pravilan i zdrav način vode trudnoću... Ovo je bio samo jedan od načina kojim smo želeli da podržimo sve žene koje su se ovako teškim vremenima odvažile da postanu majke - rekla je Dragica Nikolić.
Direktor Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Dragan Ilić poručio je da je zdravlje žena u trudnoći od posebne važnosti, jer one brinu kako o svom zdravlju, tako i o zdravlju cele porodice. On je ukazao da je stopa fertilitata sa 1,6 (2001. godine) pala na 1,3 (2011. godine).

 - Opšta stopa nataliteta je u Srbiji na 1.000 stanovnika 9,3, a taj prosek u Evropskoj uniji je 10,3 - rekao je Ilić.
Projekat "Koraci za zdravu trudnoću" prvi je takav sproveden u Srbiji i organizovan je u želji da trudnice i buduće majke na najbolji moguć način budu obaveštene o tome kako zdravo i pravilno da vode trudnoću. Za šest meseci, od novambra prošle godine do aprila ove godine, karavan "Koraci za zdravu trudnoću", posetio je devet gradova.


Tanjug

foto :www.novosti.rs, www.6yka.com

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno