Aktuelno
01.08.2013.

Svetska nedelja dojenja

Na tradicionalnoj manifestaciji “Podrška dojenju: Bliži majkama” majke koje doje, trudnice, zdravstveni stručnjaci i svi ostali pojedinci i institucije koji promovišu i podržavaju dojenje, imaće priliku da razgovaraju i razmene iskustva, a poseban punkt biće posvećen Vršnjačkom savetovalištu za dojenje u okviru koga će mame i trudnice moći da dobiju savet i podršku od mama-savetnica iz Udruženja RODITELJ.

Ove godine, 3,avgusta u 18h na zemunskom keju,  posebnu pažnju posvećujemo značaju podrške dojenju koje majkama pružaju grupe za podršku i mame-savetnice, takozvane “vršnjačke savetnice”. Vršnjačke savetnice su majke koje su već dojile i dodatno su obučene kako da svoje iskustvo u dojenju i prevazilaženju problema kod dojenja, prenesu majkama u vidu saveta i podrške.

I ove godine, manifestaciji će prisustvovati predstavnici Instituta za neonatologiju - Prve banke humanog mleka u Srbiji koji će svim zainteresovanim majkama pružiti savete i informacije o doniranju mleka. U bankama humanog mleka na Institutu za neonatologiju u Beogradu i Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine u Novom Sadu, čije je formiranje inicirala i čiji rad pomaže Rosa voda, prikuplja se humano mleko za prevremeno rođene bebe koje su smeštene u ovim ustanovama, a čije mame nisu u mogućnosti da doje. Kako je majčino mleko istovremeno za njih i hrana i lek, na ovaj način najmlađima se pruža najzdravija i najprirodnija ishrana.
Zainteresovane građanke za doniranje mleka mogu se obratiti odeljenju za majke dojilje Instituta za neonatologiju u Beogradu na broj telefona 011/36-30-127 ili Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine na broj telefona 021/488-05-42. Više informacija o bankama mleka možete naći na sajtu www.bankamleka.rs.

slike preuzete: largefamilylife.com, mirror.co.uk

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno