Aktuelno
13.06.2015.

Milion dolara za najboljeg profesora na svetu

PARIZ - Milion dolara iznosi nagrada koju je jedna fondacija posvećena obrazovanju spremna da dodeli pobedniku međunarodnog konkursa čiji je cilj da valorizuje profesiju odgojno-obrazovnih radnika.

Kandidati, profesori i nastavnici javnih i privatnih škola, od obdaništa do srednje škole, mogu da se prijave na konkurs do 10 oktobra, ispunjavanjem formulara na sajtu http://www.globalteacherprize.org/fr/.

Konkurs, koji fondacija Varki raspisuje drugu godinu za redom, otvoren je za profesore i nastavnike svih zemalja. Među kriterijumima koje kandidati treba da ispunjavaju su korišćenje "inovativnih i efikasnih pedagoških metoda", "potvrda učenika, kolega i članova zajednice o ostvarenim rezultatima", "učešće u javnim debatama o radu u obrazovanju putem članaka, blogova, konferencija"...

Fondaciju je osnovala indijska porodica Varki koja je tokom 1950-ih godina emigrirala u Ujedinjene Arapske Emirate gde se obogatila stvaranjem mreže privatnih škola. Porodica Varki danas posedije na desetine škola u 70 zemalja, a njihova fondacija odobrava stipendije, obrazuje nastavni kadar u Africi i promoviše nastavničku profesiju.

"Svi znamo imena pojedinih advokata, direktora kompanija, ličnosti iz domena novih tehnologija, ali je malo poznatih nastavnika koji mogu da posluže kao uzor mladoj generaciji", kazao je za AFP direktor fondacije Vikas Pota.

Pobednica prošlogodišnjeg konkursa bila je Amerikanka Nensi Atvel koja predaje u jednoj školi u državi Mejn. Ona se izdvojila zahvaljujući primeni inovativne metode kojom podstiče đake da čitaju i da se bolje pismeno izražavaju. Nagradu je poklonila svojoj školi.

Među finalistima bila su dva nastavnika-profesora iz SAD-a, jedan iz Kambodže, jedan sa Haitija, jedan iz Avganistana i jedan iz Velike Britanije, a o pobedniku je odlučivao 60-člani žiri, sastavljen od profesora, naučnika, šefova kompanija, novinara. Među njima našao se i jedan glumac i to veoma poznat, Kevin Spejsi, koji se, kako je Pota naveo, veoma intersuje za pitanja obrazovanja.

izvor: Tanjug

foto: zelenaucionica.com, telegraf.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno