Aktuelno
24.05.2015.

Nemački učitelji protiv inkluzivne nastave

Nemačka je nedavno od nadležne komisije Ujedinjenih nacija (UN) dobila packe, zato što sprovodjenje UN-Konvencije o inkluzivnoj nastavi, koju je Berlin potpisao, sporo napreduje.

Jedna reprezentativna anketa instituta Forsa pokazuje da nemački učitelji, u ogromnom procentu, obijaju mogućnost zajedničke nastave zdrave i invalidne dece, prenose danas nemački mediji.

Većina učitelja, njih 57 odsto, smatra, do duše, da je to dobra ideja, ali samo ako se ima dovoljno para i personala, ali je 41 odsto njih čak i pod takvim uslovima protiv inkluzije i veruje da je smislenije, ukoliko invalidna deca idu u specijalne škole.

Posebno protiv inkluzije su učitelji u gimnazijama i njih 47 odsto je isključivo protiv zajedničke nastave zdrave i invalidne dece.

Nemački Insitut za istraživanje javnog mnjenja Forsa sproveo je anketu medju nastavnim kadrom koja pokazuje da su skoro svi učitelji za to da i u budućnosti postoje i opstanu specijalne škole za invalidnu decu, čak i za onu koja bi se relativno lako mogla uklopitu u redovnu nastavu sa zdravom decom.

Svega dva odsto nemačkih učitelja je, međutim, mišljenja da bi specijalne škole u budućnosti trebalo da budu ukinute.

izvor: Tanjug

foto: blic.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno