Aktuelno
25.02.2015.

Koliko je nestalo dece u Srbiji?


Na telefonski broj za prijavu nestanka dece 116-000 u 2014. godini primljeno je ukupno 349 poziva, a prijavljeno je 15 slučajeva nestale dece, saopštila je danas organizacija Akcija protiv trgovine ljudima (ASTRA).

Na taj jedinstveni Evropski broj za prijavu nestale dece u Srbiji prijavljen je nestanak 11 devojčica i četiri dečaka. U dva slučaja troje dece su oteli njihovi roditelji, dok su dve devojčice otele osobe izvan porodice.

U pet slučajeva su deca pobegla od kuće, a u tri slučaja su nestala iz drugih razloga. U jednom slučaju, devojčica je otišla da poseti prijatelja koji ju je silovao i ubio, a zatim sakrio njeno telo.

Osobe koje najčešće zovu broj 116-000 su roditelji, nevladine organizacije i građani.

U tom periodu primljeno je i 255 poziva koji se tiču problema nestalih beba u našoj zemlji. ASTRA je svim roditeljima koji sumnjaju da im je dete nestalo u porodilištu, a koji su se toj organizaciji obratili za podršku, obezbedila obrasce za potraživanje dokumentacije od strane matične službe, bolnice i Javnog komunalnog preduzeća, kao i obrazac i detaljne smernice za obraćanje nadležnom tužilaštvu.

U narednoj godini ASTRA očekuje razvijanje sistema alarmiranja javnosti (Tijana Alert) po uzoru na evropske države, a koji će doprineti brzim i efikasnim potragama.

Osnovna funkcija Evropskog telefonskog broja za nestalu decu 116-000, koji funkcioniše u 27 država, jeste da prima pozive kojima se prijavljuje nestanak deteta i prosleđuje ih policiji i drugim nadležnim službama, da obezbedi psihološki i drugi vid podrške njihovim roditeljima ili starateljima, kao i da pruži podršku u potrazi za nestalim detetom.

U slučaju da se nestalo dete nalazi na teritoriji strane države, taj vid pomoći je od posebnog značaja ukoliko postoji jezička barijera u komunikaciji roditelja sa policijom u zemlji u kojoj se njihovo dete potencijalno nalazi.

foto: facebook.com/nvo astra
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno