Aktuelno
29.11.2014.

Lečenje dece u inostranstvu

Fond za lečenje u inostranstvu dece do 18 godina zvanično je počeo sa radom i mi bukvalno od danas, tačnije od ponedeljka počinjemo da primamo zahteve, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

On je na konferenciji za novinare posvećenoj početku rada Fonda izjavio da su formirana sva tela koja su potrebna za njegovo funkcionisanje i da je Vlada Srbije uplatila milion evra za njegov rad.

"Fond je namenjen za decu koja nisu prepoznata u RFZO-u i koja nemaju drugi način da im se ukaže pomoć nego u inostranstvu ili da neko iz inostranstva dođe da ih leči u Srbiji", izjavio je ministar.

On je izrazio nadu da će veliki deo sredstava za njegov rad ubuduće doći od donatora i svih onih koji budu želeli da pomognu, ali i da će raditi potpuno transparentno.

Lončar je precizirao da će roditelji deteta podnositi zahtev Fondu, ali sa kompletnom dokumentacijom koju su pribavili na klinikama kroz koje je dete prolazilo, a to su Institut za majku i dete, Tiršova klinika i druge dečje klinike u Srbiji.

"To je upravo uslov, da imate dokumentaciju iz klinika da ste pokušali sve i da dete ne može da se leči u Srbiji", naveo je on.

Na sajtu Ministarstva zdravlja nalaze se svi računi, i devizni i dinarski, rekao je on i ponovio da će se ovaj proces preko Fonda odvijati potpuno transparentno.

Upitan da li će novac koji je sakupljen za lečenje Tijane Ognjanović biti prebačen na račun Fonda, on je rekao da mora da se sačeka kraj istrage, te da će nadležni organi na kraju utvrditi kome pripada taj novac.

"Ne zataškavamo ništa, insistiramo da istraga u tom slučaju dođe do kraja da se slične stvari više ne bi događale", izjavio je on.

Članovi Nadzornog odbora Fonda za lečenje oboljenja, stanja ili povreda koje se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji istaklii su da Fond predstavlja novu mogućnost za decu koja u Srbiji nisu imala šansu za izlečenje, ali ni za dijagnostiku.

foto: pressonline.rs, mondo.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno