Aktuelno
22.09.2014.

Krizne intervencije u obrazovno-vaspitnim ustanovama

Velike poplave koje su Srbiju pogodile u maju ove godine, služe nam kao lekcija da se pripremimo za eventualne buduće krizne situacije koje su, nažalost, deo naše svakodnevice. Iako su u tim trenucima sve škole u Srbiji pravovremeno i ispravno reagovale i na taj način sprečile eventualne nesreće, ovi kao i mnogi drugi burni događaji i stečena iskustva nagone nas da se još bolje pripremimo i da iznova  postavljamo pitanja o preventivi, ali i o spremnosti za reagovanje u najrazličitijim kriznim situacijama.

Tim povodom, Jedinica za prevenciju nasilja Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ) i projektom „Jačanje struktura za osnaživanje i participaciju mladih u Srbiji“ predstavili su priručnik „Psihološke krizne intervencije u obrazovno-vaspitnim ustanovama“.

„U proteklom periodu bili smo svedoci različitih kriznih situacija koje su zahtevale kompetencije koje prevazilaze ono što smo kao znanje dobili tokom našeg školovanja. Zahtevale su da pomažemo deci da se suoče sa gubicima i prebrode zahtevne i teške događaje, a u isto vreme smo osećali da i nama treba podrška i pomoć“, naveo je ministar Verbić povodom promovisanja ovog dokumenta.

Priručnik je namenjen zaposlenima u obrazovno-vaspitnim ustanovama. Služi kao praktičan vodič za postupanje u kriznim situacijama i sadrži uputstva kako organizovati život i rad u obrazovno-vaspitnim ustanovama nakon takvog događaja. Pruža znanja i informacije o kriznim situacijama kao što su nasilje većih razmera, nesreća u kojoj su teško povređeni učenik ili nastavnik, smrt, prirodne katastrofe itd. koje na kraće ili duže vreme poremete funkcionisanje i uobičajeni tok života u ustanovi.

Priručnik je nastao kao rezultat obuka timova za krizne intervencije koje su održane u 18 školskih uprava na teritoriji Srbije i kroz koje je prošlo oko 1000  zaposlenih u obrazovno-vaspitnim ustanovama.

foto: www.mc.rs
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno