Aktuelno
22.09.2014.

Najmanji pejsmejker na svetu uskoro i u Srbiji

Klinički centar Srbije, Pejsmejker centar je prva bolnica u Srbiji koja će implantirati „mikropejsmejker“, najmanji pejsmejker na svetu: „Micra Transkateterski Pejsing sistem“  proizvođača Medtronic.

Tim povodom novinarima će se obratiti Prof. Dr Miljko Ristić, direktor KCS i prof. dr. Goran Milašinović, direktor Pejsmejker centra. 

Prvi „Micra“ pejsmejker ugrađen je januara 2014. u Australiji i do sada ih je ugrađeno ukupno 60 i to još u Holandiji, Nemačkoj, Španiji, Italiji, Mađarskj i SAD. Prvi rezultati pokazuju lak i brz način implantacije, normalnu funkciju pejsmejkera i odsustvo bilo kakvih komplikacija, ali za definitivnu procenu neophodno je da prođe dve godine praćenja.

Radi anticipirane naučne i kliničke objektivosti predviđeno je da svaki od centara dobije (gratis) od strane proizvođača, implantira i prati 6-10 „Micra“ pejsmejkera. Ukoliko prva pozitivna iskustva budu potvrđena i nakon dvogodišnjeg praćenja, pristupiće se punoj globalnoj primeni kod svih indikovanih pacijenata.

Komericjalna upotreba „mikro-pejsmejkera“ bez elektrodnih vodiča predviđena je od 2016. godine, a do tada će biti praćeno oko 750 pacijenata sa implantiranom „Microm“ širom sveta i to u najiskusnijim i najvećim pejsmejker centrima Evrope, Severne Amerike, Kine, Australije, Indije i Japana (iz regiona Istočne i  Jugoistočne Evrope: Mađarska,  Češka, Srbija) . 

foto: blic.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno