Zdrava ishrana
05.09.2017.

Doručak se ne preskače

Iako svi znaju koliko je doručak važan, mnogi roditelji, zbog nedostatka vremena ili ideja, deci ne spremaju prvi jutarnji obrok, već ih šalju u pekaru. Iz lisnatog testa, rol-viršli i peciva punog aditiva dečji organizam neće dobiti ništa korisno, samo suvišne kilograme i nagli skok šećera u krvi.

– Za sve obaveze koje dete očekuju u školi, ali i kasnije tokom dana, potrebno je mnogo energije, a nju obezbeđuju namirnice koje produžavaju osećaj sitosti i ne dižu previše nivo šećera u krvi. Idealno bi bilo da se doručkuje u prvih sat vremena nakon buđenja, što znači da školarci ne treba da čekaju veliki odmor da bi jeli – kaže Jovana Srejić Ferluga, nutricioniista-dijetetičar.
Roditelji, ističe naša sagovornica, često zbog manjka ideja ne pripremaju deci doručak, a onda deca vremenom počnu da odbijaju ono što im mama i tata ponude ujutro, jer su navikla da jedu u pekari.

Može sendvič, ali zdrav
– Pored zdravih sendviča, od integralnog peciva, mladog sira i sezonskog povrća, omleta, kajgana i klasične palente sa sirom i mlekom, deci možete da spremate i nešto potpuno drugačije, a veoma zdravo. Ako napravite nedeljni raspored i unapred kupite namirnice, biće vam daleko lakše. Kajgana s povrćem odličan je izbor jer može da se ubaci u ražanu, heljdinu ili integralnu kiflu i da se ponese u školu, a dobri su i domaći namazi, slane i slatke ovsene kaše – poručuje naš nutricionista.

 

SEDAM RECEPATA ZA ZDRAV I UKUSAN DORUČAK

SLANA OVSENA KAŠA
Potrebno je

½ šolje ovsenih pahuljica, ¼ šolje rendanog čedar sira, 1/4 kašičice aleve paprike, so, crni biber.
Priprema
Pahuljice sipajte u cediljku, isperite ih pod mlazom hladne vode, prebacite ih u šerpu i sipajte tek toliko vode da ogreznu. Kuvajte pet, šest minuta, a ako voda ispari ranije, dodajte još malo vrele vode. U kuvane pahuljice umešajte sir i alevu papriku.

PALENTA S POVRĆEM
Potrebno je

50 g palente, četvrtina glavice crnog luka, 100 g barenog spanaća, 100 g barene šargarepe, 2 kašike pilećeg bujona, malo mleka i komadić kačkavalja.
Priprema
Skuvajte palentu prema uputstvu s kesice i razlijte je u tanjir da se ohladi. Propržite luka na pola supene kašike ulja, dodajte spanać, šargarepu i 2 kašike bujona. U tiganj s povrćem dodajte palentu koju ćete, kad se ohladi, iseći na komadiće i dobro promešajte. Dodajte kašiku mleka i rendani kačkavalj.

POGAČICE SA SIROM
Potrebno je

1 jaje, 30 g krem-sira, prstohvat soli, ¼ šolje-švapskog sira, 4 čeri paradajza, ¼ krastavca.
Priprema
Zagrejte rernu na 180 stepeni, a pleh obložite papirom za pečenje. Odvojite žumance i belance. Od belanceta napravite čvrst sneg, a žumance pomešajte sa krem sirom, pa posolite. Kad dobijete finu kremastu smesu u nju postepeno, uz neprekidno mešanje, dodajte sneg od belanceta. Kašikom smesu sipajte na papir, da liči na pogačice, i pecite pet do deset minuta. Poslužite sa krem-sirom, paradajzom i krastavcem.

PALAČINKA OD OVSENIH PAHULJICA
Potrebno je

½ šolje pahuljica, 1 jaje, 1 supena kašika praška za pecivo, ½ šolje belog sira, malo jogurta, 1 kašika ulja.
Priprema
U blenderu umutite pahuljice i prašak za pecivo, pa dodajte ostale sastojke. Kašikom vadite smesu i pecite na dobro zagrejanom ulju.

KINOA SA ORASIMA I CIMETOM
Potrebno je
80 ml kravljeg mleka, 1/3 čaše vode, 1/3 šolje kuvane kinoe, 2/3 šolje smrznutih borovnica, cimet, 10 g iseckanih oraha, 1 kašičica meda.
Priprema
Pomešajte mleko, vodu i kinou i kuvajte na tihoj vatri, u poklopljenoj posudi, 15 minuta dok se većina tečnosti ne apsorbuje. Sklonite s vatre, sačekajte 5 minuta, pa dodajte borovnice, orahe, cimet i med.

VOĆNI ČIJA PUDING
Potrebno je

30 g čija semenki, 115 ml mleka, ½ banane, 3 suve kajsije, malo stevije ili meda.
Priprema
Iseckajte kajsije i bananu na kockice. Pomešajte čija semenke, mleko i steviju ili med i ostavite ih da odstoje 10-15 minuta uz povremeno mešanje. Dodajte kasije i bananu i promešajte.

ČIJA ČOKOLADNI PUDING
Potrebno je

2 supene kašike čija semenki, ½ čaše mleka, 2 kašike meda ili stevije, 1 kašika kakaa, ½ kašike ekstrakta vanile
Priprema
Pomešajte sve sastojke, poklopite i ostavite da ostoji 20 minuta pre jela. Puding u frižideru možete da prenoći i da se jede za doručak. U tom slučaju ga razredite sa malo mleka, a možete i da dodate sveže voće.

Foto: Pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno