Lekovito bilje
20.08.2014.

Celer zdravlje čuva

Beo ili zelen, sa intenzivnim i neobičnim mirisom, celer se jede ceo: koren, lišće i stabljika. Predivan miris mu je zaštitni znak.

Zbog bogatstva različitim korisnim sastojcima celer ima izuzetna lekovita svojstva. Sa šargarepom, lukom i peršunom predstavlja četiri glavna aduta svake kuhinje. Koristi se svež i obaren za pripremanje supa i jela, seme se koristi kao začin, dok lišće vrlo često služi za dekorisanje raznovrsnih kulinarskih specijaliteta. Može da se nađe tokom cele godine, mada je najbolji u jesen.

Listovi i koren vade se do kraja oktobra i izuzetno su bogati mineralima, vitaminima, nutrijentima i eteričnim uljima, koji mu daju snažan, karakterističan miris. U sto grama korena nalazi se samo sedam kalorija, ali zato 320 miligrama magnezijuma i 16 milicentigrama folata. Odličan je izvor i vitamina K kao i dijetalnih vlakana.

Delotvoran je u lečenju astme, promuklosti, reume, zbog visokog sadržaja natrijuma, gihta, mokraćnih puteva, bubrega, nervnih oboljenja. Poboljšava krvnu sliku i cirkulaciju, apetit, a uklanja smetnje kod varenja. Acetileniks, jedan od njegovih sastojaka, zaustavlja umnožavanje ćelija raka.

Celer sadrži i supstance koje deluju relaksirajuće na arterije, omogućavajući im da se šire, smanjuju količinu hormona stresa, koji, takođe, utiče na kontrakciju krvnih sudova. Celer smanjuje i koncentraciju lošeg holesterola, a zbog obilja vitamina C pomaže da se smanje simptomi prehlade i poboljša odgovor imunog sistema. To je zato što u svom sastavu sadrži aktivne ftalide, sastojke koji opuštaju mišiće arterija i na taj način regulišu krvni pritisak. Za snižavanje holesterola najbolje dejstvo postiže se sokom od celera, s tim što treba biti uporan jer se očekivani efekat može videti tek posle osam nedelja.

Inače lekoviti sastojci najbolje ostaju očuvani u sveže isceđenom soku sirovog korena, listova i stabljike, zbog čega se posebno preporučuje trudnicama i deci. Sa listovima ne treba preterivati jer sok postaje gorak. Ovako spremljen napitak odličan je lek u ranim fazama reumatizma i gihta, a preporučuje se i osobama sklonim debljanju i sa celulitom. Povoljno deluje i na regulisanje menstrualnog ciklusa.

Krem supa od celera

Potrebno je:

400 g korena celera
sok od jednog limuna
300 g krompira
1 glavica crnog luka
4 kašike maslinovog ulja
1 l supe od povrća
1 dcl pavlake
1 pakovanje lisnatog testa
50 g struganog parmezana
veza peršuna
so, biber

Priprema

Očistite celer, nasecite ga na kockice i stavite u vodu sa sokom od limuna. Oljuštite krompir i iseckajte ga na kockice.
Nasecite crni luk i izdinstajte ga na ulju i dve kašike vode. Posle pet minuta dodajte krompir, prodinstajte pa nalijte supom. Poklopite i kuvajte 30 – 40 minuta. Razvijte lisnato testo, pospite ga parmezanom, pa nasecite na male rombove, poređajte u pleh i pecite na 200 stepeni 10 minuta. Izmiksujte pripremljenu supu, posolite i pobiberite, dodajte peršun i služite sa pavlakom.

izvor:novosti.rs
foto: inetaLi-pixabay, 
Farhad Ibrahimzade unsplash


 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

02.
Jul
2017
Lekovito bilje
16.
Jun
2017
Lekovito bilje
07.
May
2017
Lekovito bilje