Alternativna medicina
18.03.2019.

Vreme je za lek

S prvim prolećnim danima stižu alergije na polene drveća. Kad počne sezona cvetanja, na udar prvo dolaze pacijenti alergični na polen leske, a kasnije i na polen drugog drveća, među kojim je u našoj sredini najvažnija breza jer ima najveći alergijski potencijal. Najčešći simptomi alergija na polen su napadi kijanja, bistar sekret iz nosa, crvene i suzne oči i suv kašalj. Tek kada pacijent shvati da nije konstantno prehlađen, već da ima alergiju, može da se započne adekvatno lečenje.

U toku godine imamo tri perioda cvetanja. U rano proleće, od februara pa do sredine maja, cvetaju drveće i grmlje, od polovine maja do polovine jula na red dolaze trave, a posle njih, do kraja septembra, korovi među kojima je najpoznatija ambrozija.
Upravo se zato i alergene biljke svrstavaju u tri grupe: drveće (breza, leska, crni i beli bor, jela, javor, tuja, hrast...), trave (popino prase, lisičiji rep, engleski ljulj, pšenica, ovas, ječam, kukuruz, raž, trska...) i korov (ambrozija, štir, pepeljuga, kopriva, pelen, bokvica...).

A da bi neka biljna vrsta bila alergena treba da ispuni tri uslova: da u strukturi polenovog zrna postoje alergena jedinjenja koja će izazvati alergijsku reakciju; da se oprašuje vetrom (polen se još može prenositi preko životinja i vode) jer u tom slučaju polenova zrna su sitna, lagana i suva, pa se lako raznose na veliku udaljenost; i da stvara ogromne količina polena.
Kada se dijagnostikuje na šta je pacijent alergičan, najvažnije je da na vreme uzme odgovarajuću terapiju i to na početku sezone. Na ovaj način se prevenira pojava tegoba, a i ukupna količina lekova koji se uzimaju tokom sezone je manja.

Kao veoma efikasan kod alergija pokazao se nemački homeopatski lek „Polinol“. To su tablete, potpuno prirodnog sastava, zbog čega ih mogu koristiti i deca od treće godine. Izbegavanje kontakta sa alergenima i primena „Poliol“ tableta od velike su koristi za odlaganje alergijske reakcije i pojave prvih simptoma alergije, tako da duže možemo da uživamo u proleću, a ne da se skrivamo…

Promo tekts
Foto:milada-vigerova-unsplash

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno