Alternativna medicina
30.10.2017.

Rastu zubi, eto muke

Ako vaša beba već neko vreme pojačano balavi, često u usta gura ručicu i sve što dohvati, sva je prilika da joj rastu zubići. Ukoliko je uz to i nervozna, plačljiva, budi se noću i odbija hranu, skoro je sigurno da prvi zubići traže svoj put.

Prvi zubići kod beba pojavljuju se od trećeg do petnaestog meseca, kod većine oko šestog meseca i završava se u trećoj godini, do kada izbije svih 20 mlečnih zuba. Kad koren zuba krene da raste, vrh zuba ne može lako da probije desni, što izaziva bolove, pojačano lučenje pljuvačke, a ponekad i dijareju i blago povišenu temperaturu.
Na sreću, s nekoliko malih trikova možete olakšati svojoj bebi ovu neprijatnu i bolnu fazu. Poklonite joj više pažnje, dajte joj da pije više vode, jer se usled pojačanog lučenja pljuvačke iz organizma izbacuju znatne količine tečnosti, a od pomoći su i klasične glodalice, gelovi i homeoptski lek „Dentokind“.

– Homeopatske tabletice „Dentokind“ iz asortimana "Mama Natura" rastvaraju se u kašičici vode i daju se bebi tri puta na dan. U sastav ovog preprata ulaze samo prirodne i pažljivo odabrane komponente koje olakšavaju i smanjuju sve tegobe koje prate nicanje prvih zubića – kaže dr Srboljub Stajić, specijalista pedijatrije i homeopata.
On ističe da ovaj preparat pomaže i kada se kod deteta u ustima pojave afte, a deluje i kod dijareje, povišene temperature i bola u uhu.

– Kao i kod odraslih, homeopatski lekovi i dečji organizam podstiču da se sam izbori sa bolešću – podseća dr Stajić koji duže od tri decenije radi kao pedijatar a poslednjih sedam godina se bavi homeopatijom koju je završio na Katedri za postdiplomsku edukaciju Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Kako niču zubići
Kod beba se prvo pojavljuju donji, a zatim i gornji centralni sekutići, a kasnije, od šestog do jedanaestog meseca, izbijaju bočni sekutići. Tako prosečno dete oko prvog rođendana ima osam zubića. Nakon pauze, u uzrastu od jedanaest do osamnaest meseci, niču prvi donji kutnjaci, a potom i gornji. Između 15. i 22. meseca niču donji, a potom i gornji očnjaci, a poslednji mlečni zubići, petice, izbijaju između 19. i 30. meseca bebinog života. Sa tri godine dete bi trebalo da ima sve mlečne zube.

Foto: oralanswers.com, ppdsmile.com, cnn.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno