Alternativna medicina
29.05.2019.

Grčevi (kolike) kod beba - pomozite bebi koja neutešno plače zbog grčeva

Grčevi (kolike) kod beba

Kad beba neutešno plače, a znate da je sita, presvučena i da joj nije vreme za spavanje, ne paničite – ima grčeve. Od njih pati svaka peta beba, počinju sa dve-tri nedelje starosti i prestaju do kraja četvrtog meseca. Pravi lek ne postoji, ali homeopatija može da ih ublaži i da olakša tegobe. Grčevi kod beba ili infantilne kolike su stanje u kome zdrava beba ima periode intenzivnog, neutešnog i neobjašnjivog plača koji treje duže od tri sata tokom dana, tri dana tokom nedelje i duže od tri nedelje, što se naziva pravilo broja tri.

Glavni simptom grčeva kod beba (kolika) je plač


Kolike se podjednako često javljaju kod dečaka i devojčica, kod dojenih beba i beba hranjenih adaptiranim mlekom. Ipak, neka istraživanja pokazuju da bebe koje se hrane isključivo majčinim mlekom ipak imaju manji rizik od nastanka grčeva.
Bebe sa kolikama podižu glavu, savijaju kolena prema trbuhu, crvene se u licu, prave grimase i ispuštaju gasove. Grčevi se uvek pogoršavaju posle hranjenja.

Nekada se javljaju u toku hranjenja, pa bebe prekidaju obrok. Kolike uzrokuju i probleme sa uspavljivanjem i dužinom spavanja.

Vrlo je karakteristično i da se grčevi pojačavaju u kasnim poslepodnevnim časovima i uveče. Kad prođu, beba normalno jede, spava i napreduje. Uvek imajte na umu da, bez obzira kako dramatično izgledalo, kolike nisu ozbiljno stanje.

Ne zna se pravi uzrok nastanka grčeva kod beba


Pravi uzrok grčeva kod beba nije do kraja razjašnjen. Moguće je, smatraju stručnjaci, da nastaju zbog nezrelosti digestivnog trakta. Nakupljeni vazduh, koji dete guta tokom jela, sakuplja se u crevima i izaziva neprijatan osećaj. Kako funkcija varenja sazreva, tegobe popuštaju.
Drugi mogući uzrok je nezrelost bebinog nervnog sistema, zbog čega one burno reaguju na obične stimulanse kao što su zvuk, svetlo, promena položaja.

Probajte, možda pomogne:


* Zagrevajte stomačić termoforom
* Blago masirajte stomačić u pravcu kretanja kazaljke na satu
* Levo bebino koleno gurajte ka desnom laktu, desno koleno ka levom laktu, a zatim lagano gurajte oba kolena ka stomačiću.
* Kružnim pokretima blago masirajte „jastučiće“ ispod prstića na tabanima.
* Držite je u „fetus“ položaju (preko ruke sa savijenim nožicama)
* Brčkajte je u toploj vodi
* Ako se pije mleko iz bočice, hranite je samo kad je budna, sa blago podignutom glavicom. Posle hranjenja treba da podrigne
* Ako beba sisa, izbegavajte da jedete kupus, karfiol, brokoli, paškanat, pasulj, crni i beli luk, citrusno voće, začinjenu hranu i kofein

Pomoć lekara potražite:


* Ako se beba ne smiruje iako ste sve isprobali (grčevi su jaki, beba plače duže od 3 sata)
* Ako bljucka i povraća u mlazevima
* Ako odbija da jede i vrišti
* Ako joj je stomak tvrd, naduven i bolan na dodir
* Ako ne napreduje ili gubi težinu
* Ako ima dugotrajan zatvor i ne može da izbaci gasove

Colikind kapi provereno dobre kod grčeva (kolika) kod beba 

 

Colikind kapi su kompleksni homeopatski lek koji se koristi za ublažavanje grčeva i nadutosti kod beba i male dece. Smanjuju neprijatnost i bol, i nadutost stomačić.
Nakon samo nekoliko dana upotrebe Colikinda beba će imati slabije grčeve, manje će plakati i neće biti uznemirena, pa ćete i vi moći malo da odspavate.
Na početku bebi dajte 3 Colikind kapi, od 3 do 6 puta u toku dana, a kada dođe do poboljšanja, bebi dajte 3 kapi 3 puta na dan. Kapi možete da nakapate direktno bebi u usta ili da plastičnom kašičicom.

Više o preparatu Colikind saznaćete OVDE

Foto: Ben_Kerckx-pixabay,StockSnap-pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno