Alternativna medicina
31.07.2016.

Uspešno dojenje u najranijim danima života bebe

sponzorisan tekst 

Dojenje, na izgled, predstavlja jednostavan posao svake mame, ali treba da znate da nije uvek tako. Mame se često susreću sa nedoumicama, bolovima u grudima, subjektivnom procenom količine mleka, raznim pričama i savetima sa strane.
Pozitivan stav, dosta informacija o načinu i značaju dojenja i odluka o da će vaša beba u prvim mesecima moći da dobje najbolje mleko na svetu, mamino mleko, je početak uspešnog dojenja.

Prvo mleko je najvažnije

Kolostrum je naziv za majčino mleko u prvih nekoliko dana po porodjaju. To je zućkasta tečnost koja počinje oblino da se luči u prvim satima po porođaju.
Sadrži sve potrebne hranljive sastojke i tečnost koje su potrebne vašem novorođenčetu u prvim danima života, kao i mnogo antitela i drugih supstanci majčinog imunog sistema koje štite bebu od infekcija i alergija. Ove supstance daju boju i gustinu kolostrumu. U poređenju sa zrelim majčinim mlekom, koje se stvara oko treće nedelje po porođaju, kolostrum ima veći sadržaj proteina, dosta vitamina A i B2, a manje šećera i masti.
Na dan porođaja većina majki počne da stvara dovoljnu količinu kolostruma da novorođenče bude sito i „imunološki“ zaštićeno. Kasnije, u drugoj nedelji kolostrum prelazi u belu kremastu tečnost (prelazno mleko), da bi oko treće nedelje mame doilje lučile zrelo mleko. Zrelo mleko ima sad više masti i mlečnog šećera, bele je boje pa mame često kažu: „dolazi pravo mleko“. 

Prvi podoj
Bebe se radjaju sa instinktom sisanja. Kod nekih je manje, kod nekih više razvijen. Ovaj instinkt kod beba je najintenzivniji u prvim satima rodjenja pa se savetuje da se beba stavi mami na grudi. Kontakt „koža na kožu“:  pri emotivnom kontaktu sa bebom, mame instiktivno počinju da luče prvo mleko, kolostrum, a bebe osećaju miris mame i uče se da sisaju. 

Dojenje smanjuje grčeve
Hormon  melatonin se nalazi u kolostrumu i mleku koncentracijama dovoljnim da utiču na produženje noćnog sna i opuštanje glatke muskulature creva. Rezultati istraživanja evropskog udruženja pedijatara  govore da bebe koje su dojene isključivo majčinim mlekom imaju manje šanse da razviju infantilne kolike, tj „bebeće grčeve“  od beba koje se hrane na drugačiji način.

Vaša beba će se roditi sa sisanja instinktom, iako je jači u nekim beba nego u drugim. S obzirom na to instinkt je intenzivna odmah po rođenju, najbolje je da ga uvede u grudi u prvom satu ili tako života. Ne samo da će njegova sisa na grudima stimuliše svoje grudi da proizvode više mleka, čime počinje uspostavljanje pouzdanog snabdevanja mleka, ali će signal matericu da zaključi ugovor i smanji šanse za obilnog krvarenja posle porođaja.

Ovaj prvi hranjenje će takođe pomoći da počnu da uče kako da neguje. Postavljanje novorođenčeta kože na kožu protiv grudi će pomoći da podstakne svoju bebu da miriše na kolostrum i žele da se zakači na i početi svoj prvi hranjenje. U stvari, u početnoj fazi dojenja je proces učenja i za majku i za dete.

Neki novorođenčad pokazuju malo početno interesovanje za negu. Srećom, novorođenčad ne treba puno tečnosti, a grudi njihovih majki sadrži samo male količine veoma važnog kolostruma. U ovoj fazi, to je važnije da beba hrani češće nego što je za njih hrane za duži vremenski period. Pošto su grudi još nisu ekstremno puna mleka, oni ostaju mekana i gipka nakon porođaja, što olakšava bebi da nauče da sisa.

U tim ranim danima, to je normalno za bebu da smršam. Ovaj gubitak težine se sastoji od dodatne tečnosti prikupljenih tokom trudnoće. U danima nakon porođaja, apetit bebinu i potreba za tečnosti će se povećati. Oko dva do pet dana nakon porođaja, proizvodnja kolostrum će ustupiti veće zapremine tranzicione mleka.

Colikind® protiv grčeva i nadimanja kod beba

Colikind® je kompleksni homeopatski lek protiv grčeva (infantilnih kolika) i nadimanja kod beba i male dece.Istraživanja pokazuju da se već posle nekoliko dana primene Colikind® kapi kod beba i dece zapaža znatno smanjenje plača i nervoze tokom dana, bolji apetit i kvalitetniji san tokom noći.

Colikind® kapi se primenjuju tako što se, na početku, bebi daju 3 kapi, od 3 do 6 puta u toku dana. Kada dodje do poboljšanja, nastavlja se sa 3 kapi 3 puta na dan.

Kapi se mogu nakapati direktno bebi u usta ili se mogu dati plastičnom kašičicom.

Više informacija o preparatu možete pogledati OVDE. 

foto: teamsoftn.org, medicalnewstoday.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno