Alternativna medicina
21.11.2015.

Kako da izbegnete zamke prazničnog prejedanja?

U vreme slava i praznika, kada se tradicionalno jede masnija hrana, a na količinu često zaboravlja, nastanu problemi s varenjem. Da vam slavlja ne bi presela, nemojte da preterujete.

Većina građana Srbije ima razvijenu „filozofiju“ koju praktikuju pred odlazak na porodične ili prijateljske proslave, a to je da se izgladnjivanje podrazumeva, odnosno da je najbolje na slavu otići gladnog stomaka. A taj prvi pogrešan zaključak može dovesti do nadutosti i bolova u trbušnoj duplji, gorušice, pospanost i bezvoljnost što je, priznaćete, previsoka cena za malo gurmanskog uživanja.

Postoji nekoliko trikova kako da izbegnete prejedanje i bar donekle odolite izazovima slavske trpeze:

Nikada ne idite na slavu gladni
Pre nego što krenete na slavski ručak ili večeru obavezno pojedite činiju salate. Nikad ne krećite gladni.

Izbegavajte kalorijske bombe
Ključnu ulogu u slavskom obroku predstavlja izbegavanje „kalorijskih bombi“ kao što su ruska salata, gibanice i masna mesa.

Bolje sprečiti nego lečiti
Zlatno pravilo glasi: “Jedite polako”. Da bi signal o sitosti stigao do mozga treba mu bar 15 minuta, zato se trudite da jedete što sporije kako bi izbegli pretrpavanje hranom. Više pričajte i družite se nego što jedete.

Alkohol da, ali samo malo
Kada je reč o količini alkohola koju bi na nekom slavlju trebalo uneti u organizam, preporuka za žene je jedan decilitar crnog vina, do dva decilitra za muškarce.

Ipak niste uspeli da odolite izazovima slavske trpeze?

Ukoliko niste uspeli da se suzdržite i preterali ste sa hranom bilo bi dobro da sada dozvolite svom probavnom traktu da se odmori. Narednih nekoliko dana jedite četiri do šest malih obroka dnevno i izbegavajte prženu hranu i zasićene masnoće. Konzumirajte bistre supe, integralna peciva, sveže voće i povrće, čajeve. Organizmu ne treba mnogo da svari ovu hranu, pa ćete mu tako pružiti priliku da se oporavi od prejedanja.

Popijte čaj za varenje, kamilicu, nanu, čaj sa kimom. Sutradan jedite blagu supu od povrća, salate, posebno salate od kupusa slatkog ili kiselog. Staro dobro pravilo je kisela čorba koja leči mamurluk i prejedanje. Zakiselite limunom čorbu, popijte malo rasola ili jedite čorbu od kiselog kupusa. Popijte limunadu, jer limun dodaje dobru kiselinu koja pomaže varenju.

Prejedanje može imati fatalne posledice

Lekari Hitne pomoći savetuju umerenost za vreme slava i praznika, kako u hrani tako i u piću.

- Preporučujemo umerenost u jelu i naročito naglašavamo da treba da se izbegava jaka hrana. Ako ne može da se izbegne, alkohol je dozvoljen, ali u minimalnim količinama. Vrlo je važno uzimati terapiju redovno, pogotovo kod srčanih bolesnika i pacijenata koji imaju povišen krvni pritisak. Jer obilno konzumiranje jake hrana u kombinaciji sa alkoholom i sa prekinutom terapijom može imati ozbiljne posledice - kažu lekari iz Hitne pomoći.

Herbafast Fiber sadrži najveću količinu biljnih vlakana. Vlakna vezuju vodu i zauzimaju prostor u želucu, pa je potreba za hranom manja.

Na putu kroz telo, Herbafast Fiber pomaže da se masnoće ne vezuju i sprečava stvaranje masnih naslaga.

Kompleks vitamina i minerala u kombinaciji sa vlaknima jača imunitet i pomaže da ostanemo zdravi dok mršavimo.

Toksini i štetne materije se ubrzano izbacuju iz organizma.

Više informacija o Herbafast fiber-u možete pogledati OVDE. 

foto: Ponce Photography Pixabay, Leohoho Unsplash.com

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno