Alternativna medicina
29.03.2015.

Polenska alergija se trajno leči pravilnim homeopatskim preparatima

Zastupljenost alergijskih reakcija je u porastu, a sezonske alergijske manifestacije se mogu javiti već u detinjstvu. Prepoznaju se po napadima kijanja i obilnom lučenju sluzi, svrabom u nosu, ponekad praćenim svrabom, pečenjem i crvenilom oko ociju. Ako se na sezonske smetnje nadovezuje i hronična opstrukcija nosa, to ukazuje i na alergijski rinitis izazvan grinjama.

Nakon više sezona, zapaža se pojava određenih komplikacija koje su uglavnom odraz individualne konstitucione predisponiranosti. Može se razviti alergijski sinuzitis, sekretorni oblik zapaljenja srednjeg uva sa oštećenjem sluha, čak i alergijski oblik astme.

Novije studije pokazuju da se alergijski rinitis razvija češće kod pacijenata sa astmom, ali i obrnuto, astma se moze pojaviti u većem procentu kod obolelih od alergijskog rinitisa nego u opštoj populaciji. To je dodatni razlog da se ova pojava shvati ozbiljnije i tretira na pravi način. Terapija antihistaminicima je isključivo simptomatska, a izbegavanje kontakta sa alergenom je praktično nemoguće. Prednost homeopatije je upravo u mogućnosti da se bolest iskoreni, tako što se menja reaktivnost samog organizma.

KADA ZAPOČETI LEČENJE?                

Često se dešava da roditelji zatraže pomoć homeopate u toku sezone, kada su simptomi na vrhuncu ispoljavanja. Nije preporučljivo tada otpočeti lečenje, jer reakcije mogu biti burnije, a teže ih je pratiti i razlikovati reakciju na lek od ispoljavanja same alergije. Najbolje je da pocetak tretmana bude dva meseca uoči sezone cvetanja biljke na koju je dete alergično. Zbog toga je april vreme kada je idealno krenuti sa lečenjem alergije na polen lipe, a alergija na ambroziju se može tretirati već od juna.              

KAKO IZABRATI PRAVI LEK?

Individualno određivanje leka na osnovu sveukupnosti simptoma u fizičkoj, kao i emotivno-mentalnoj sferi je suštinsko homeopatsko lečenje. Tako se utiče istovremeno na sve tegobe koje su prisutne. Iz sezone u sezonu, alergijska reakcija slabi dok se potpuno ne prevaziđe. Doza se periodično ponavlja, a nekada je neophodno i dopuniti tretman određenim komplementarnim ili drugim lekom.

Postoje i akutno  delotvorni homeopatski lekovi koji ne dovode do dugotrajnog efekta i doze se moraju redovno ponavljati dok traju simptomi. Tako se primenjuju i gotovi kombinovani homeopatski preparati, a simptomi se vraćaju već sledeće sezone.

Mada ovakvo lečenje ne pokazuje trajnije rezultate od antihistaminika, ipak se izvesna prednost ogleda u odsustvu neželjenih dejstava i eventualnih akutnih trovanja antihistaminicima, koja se mogu javiti kod dece. Ne savetuje se olakšavanje simptoma akutnim tretmanom u toku konstitucionog, jer se ometa i usporava tok izlečenja.

foto:krzys16-pixabay,peggychoucair-pixabay-

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno