Alternativna medicina
19.01.2015.

Vruća voda - isceljuje i leči

Prema ajurvedi, redovna upotreba prokuvane vruće vode jača naš imunitet, daje nam snagu i energiju, kaže Vladimir Čobić, instruktor ajurvede

Pijenje vruće vode je poznata ajurvedska metoda čišćenja i uravnoteživanja organizma. Topla, odnosno vruća voda reguliše probavu, čisti kožu, podstiče izbacivanje viška vode iz organizma, pa je efikasan načun da se prirodnim putem rešite celulita.

Na Istoku je upotreba vruće vode za piće nešto što se podrazumeva. U Rusiji i Ukrajini „kipjatok“ se stalno drži u samovaru i pije se svakodnevno umesto hladne vode. U Indiji, Kini i Japanu upotreba vruća vode je deo tradicije stare hiljadama godina.

Prija svima, zdravima i bolesnima

Drevna nauka o životu ajurveda, koja se smatra majkom svih sistema prirodne medicine, preporučuje upotrebu prokuvane vode kako zdravim, tako i bolesnim osobama.

- Prema ajurvedi, redovna upotreba prokuvane vruće vode jača naš imunitet, daje mu snagu i energiju - kaže Vladimir Čobić, instruktor ajurvede.

U drevnim ajurvedskim tekstovima, objašnjava naš sagovornik, uglavnom se pominju tri tipa lekovite prokuvane vode – voda koja vri dovoljno dugo da iz suda ispari jedna četvrtina, zatim voda koja vri toliko da ispari jedna polovina i voda koja se kuva toliko dugo dok ne ostanu samo dve petine tečnosti. 

- Smisao kuvanja vode je višestruk! Prvo i osnovno, kuvanjem se uništavaju mikroorganizmi i pomaže se taloženje hemijskih nečistoća. Ako kuvate ovu našu vodu iz česme i pustite je da vri bar pet minuta, videćete posle hlađenja gust talog kreča na dnu posude. U ovom talogu ostaju i druga štetna jedinjenja.

Druga svrha kuvanja vode je suptilnija, ali jednako važna.

- Voda je osnovni rastvarač u bezbrojnim biohemijskim reakcijama koje se neprekidno dešavaju u našem organizmu.

Zajedničko ime za sve metaboličke procese u telu je pita doša. Doslovni prevod reči pita je "kiselina", što ukazuje na varenje i biohemijske procese. Prema ajurvedi, pita doša sastoji se od vatre i vode. Deo ovog principa je „agni“, što u prevodu sa sanskrita znači vatra. On predstavlja vatru digestivnog sistema i odgovoran je za varenje svega što čovek pojede, popije, pomiriše, čuje, vidi, dodirne.

Jača imunitet, vraća energiju

Kada pijemo nekuvanu vodu, naš unutrašnji agni mora da svari sve bakterije, parazite i plesni koje voda sadrži. Ako je naš agni slab, dolazi do bolesti.

- Zato mnogi zapadnjaci dobiju dizenteriju čim stignu u Indiju. S druge strane, ako spoljni agni već uništi ove neželjene materije, bolest se ne javlja. To objašnjava zašto se voda i hrana kuvaju. Redovna upotreba prokuvane vode jača naš imunitet, daje nam snagu i energiju. Ovo je posebno važno za osobe koje su već bolesne.

U akutnim stanjima, kada je temperatura posledica nazeba, gripa ili prehlade, ajurveda savetuje korišćenje vode spremljene u odnosu pola-pola. To znači da kuvate litar vode dok ne ostane pola litra, a zatim je sipate u termos.

- Ako na svakih pola sata pijete po jedan do dva gutljaja ove vruće vode, groznica će brzo proći. Voda ne sme biti vrela, da oprži jezik, već dovoljno vruća, kao čaj.

S druge strane, ako neko pati od hronične groznice, to ukazuje da se sama nalazi duboko u tkivima i da je pustila koren. Tada se preporučuje čuveni ajurvedski recept – ’’šadangpanija’’. To je  voda koja je kuvana toliko dugo dok ne ostanu dve petine od ukupne zapremine.

- Preporuka je da se ništa ne jede i ne pije osim ove vode najviše tri dana. Redovna upotreba prokuvane vode gde samo jedna četvrtina ispari, odnosno gde od litra ostane 0, 75 decilitara, preporučuje se kod svih hroničnih i upornih bolesti kao što su astma, artritis, kolitis, migrene, sinuzitis, celulit, gojaznost...- ističe Vladimir Čobić.

foto: camille-brodard-unsplash

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno