Alternativna medicina
17.08.2014.

Kako pripremiti dete za vrtić

Adaptacija traje različito od deteta do deteta, a najčešće dve do tri nedelje, kaže Nada Gartner, iz Udruženja vaspitača Beograda

Polazak u vrtić ili jaslice veliki je stres kako za decu tako i za roditelje. Dete se suočava s novom sredinom, koja znači novi prostor, ljude i navike, drugačije od onih koje je imalo u roditeljskom domu. Roditelje, uz brigu kako će se njihov mališan snaći, muči hiljadu pitanja, kako sami treba da se ponašaju, šta smeju a šta ne smeju da rade kako bi detetu olakšali privikavanje na prvi kolektiv.
Adaptacija, kaže Nada Gartner, iz Udruženja vaspitača Beograda, traje različito od deteta do deteta, a najčešće dve do tri nedelje.

Evo njenih saveta koji će vam sigurno pomoći da lakše prebrodite ovaj veoma značajan period u životu deteta:

Preporučuje se da roditelji prvo dođu u vrtić u koji su upisali dete i da se upoznaju s režimom života u njemu. Kada je doručak, ručak, kada se spava...

Ukoliko taj dnevni raspored počnu da praktikuju kod kuće, polazak u vrtić će za dete biti manji šok.

Poželjno je da prvih dana, jednu do dve nedelje, dete dolazi u vrtić na kraće vreme. Raspored dolaženja dogovara se s vaspitačem, ali prvog dana dete od jedne do tri godine obično ostaje pola sata, a potom sve duže i duže. Za decu od tri do šest godina trajanje boravka prvih dana može da bude i duže.

Roditelj treba da bude smiren. Ne sme da pokaže detetu da je zabrinut ili tužan što ga ostavlja, niti da pred njim zaplače. Emocije roditelja prenose se na dete i, ako vidi da je majka tužna, ono će se isto tako osećati.

Sa mališanom, pogotovu ako je jaslenog uzrasta, ne treba mnogo razgovarati, ali ni tutnuti ga samo u ruke vaspitačici i otići. Dete joj treba polako pružiti, pozdraviti se s njim smireno i lagano otići. Dugo smirivanje deteta ili ponovno vraćanje nije dobro jer će dete tada da plače. I tada i ubuduće očekujući da se roditelj vrati.

Po povratku iz vrtića dobro je što više vremena provoditi s detetom. Šetati, igrati se, pričati mu priče, maziti ga, pitati kako mu je bilo u vrtiću.

Tokom perioda prilagođavanja nije poželjno navikavati dete na nove stvari, kao što su noša, odvikavanje od cucle i slično. Ako ove navike nisu ranije usvojene, treba ih ostaviti za dane kada se dete navikne na vrtić.

Dešava se da roditelji koji kod kuće imaju baku ili deku, ili neko od njih trenutno ne radi, u periodu adaptacije dete prestanu da vode u vrtić ako ono tamo mnogo plače. Taj pristup nije dobar! Adaptacija ne treba da se prekida, jer se time detetu šalje poruka da, ako dovoljno plače i pravi scene, ne mora u školicu. S druge strane, ponovna adaptacija je mnogo teža i duže traje, pa i dete više pati.

Immunokind jača imuni sistem dece sa čestim respiratornim infekcijama

• Jača otpornost beba i dece u kontaktu sa virusima
• Smanjuje jačinu simptoma prehlade i drugih respiratornih infekcija kod dece
• Smanjuje mogućnost nastanka novih prehlada

Više detalja o proizvodu možete pogledati OVDE

sponzorisani tekst

foto: bbc-creative-unsplash

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Edukativne 3838622261687
Globus lampa FI21 26168, svetleći globus sa geopolitičkom kartom
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.199,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno